Logo
0 ks
za 0 Kč
Nákupní košík je prázdný
Potřebujete poradit? Neváhejte nás kontaktovat.
  1. Úvod
  2. Blog
  3. Vánoce
  4. Tajemná štola

Tajemná štola

Za okny chumelí, za pár dní bude první neděle adventní, přemítám v hlavě, co bych měla, mám, musím nebo spíš chci stihnout udělat a připravit. Vypadá to, že adventní věnec na vrata budu tvořit zase na poslední chvíli. Pro stromečky do truhlíků na okna bychom měli zajet v pátek, když v sobotu chceme courat po vánoční Praze. Světýlka na ně jsou snad tam, kam jsem je loni uložila. A co výzdoba doma, když má mrňous právě období zkoumání a přemísťování věcí? V neděli ráno už musí děti objevit nad schodištěm adventní kalendář - malé látkové pytlíčky s překvapením uvnitř, které jim každoročně připínám očíslovaným kramlíkem na prádelní šňůru.
Nejlepší bude, když si k tomu přemýšlení sednu, uvařím si třeba zázvorový čaj a ukrojím kousek vánoční štoly, kterou jsem před chvílí vytáhla z trouby. Možná mi pak všechny ty milé předvánoční povinnosti nebudou připadat tak šíleně strašidelné. Tahle tvarohová štola není nijak přeslazená a ani není suchá díky použitému tvarohu, můžete ji tak péct těsně před Vánocemi.



Tvar štoly znázorňuje Ježíška zabaleného do plenek. Tradice říká, že se štola nemá nakrojit dříve než na Štědrý den večer po bohoslužbě, ochráníme tak dům od nemocí a neštěstí. Ale ruku na srdce. Kolik z nás dodržuje tradice takhle přesně nebo přísně?
Podle historických pramenů byla štola poprvé upečena v Drážďanech. Na Vánočních trzích, které se v Drážďanech konají již od roku 1434, probíhá každou druhou adventní neděli Festival štol či Štolová slavnost. Můžete zde ochutnat nebo si zakoupit domů rozličné druhy štol. Největší atrakcí je ale "Voňavý průvod" s několikatunovou štolou taženou koňským čtyřspřežím. Štolu pečou několik dní předem tamní cukráři. Přesný rozměr a váha štoly jsou až do Štolové slavnosti tajné. Vejdou ve známost vždy až těsně před slavností. Vrcholem slavnosti je rozkrojení štoly a štola je pak rozprodána návštěvníkům trhu.
Ať již do Drážďan či na jiný vánoční trh zavítáte, ať si štolu doma upečete nebo koupíte, přeji vám krásný a pohodový adventní čas!

 

Vánoční tvarohová štola
.......................................

400 g polohrubé mouky
180 g moučkového cukru
250 g měkkého tvarohu (ne vaničkový)
200 g změklého másla 
1 vanilkový cukr
1 kypřicí prášek do pečiva
2 vejce
kůra a štáva z 1/2 citronu
oříšky lískové i vlašské
mandle
rozinky 
kandované (sušené) ovoce

Všechny suroviny zpracujte ručně ve vláčné těsto, bude-li příliš lepivé přidejte trochu mouky. Oříšky, ořechy, mandle, rozinky a kandované ovoce přimíchejte do těsta až nakonec. Kandované či sušené ovoce přidejte dle své chuti, jaké máte rádi, vhodné jsou brusinky, sušené meruňky. Mandle lze použít celé nebo krájené na plátky. Z těsta utvořte váleček, prsty jej roztáhněte na pomoučeném vále do silnější placky a přehněte jeden konec přes druhý.
Opatrně přeneste štolu na plech vyložený pečicím papírem a pečte v předem nahřáté troubě na 180 °C. Špejli zapíchněte do středu štoly, bude-li po vytažení suchá (není na ní nalepené těsta), je štola upečená.  Po vytažení z trouby potřete ještě horkou štolu rozpuštěným máslem a pocukrujte 

 

 


                                                                               

Líbil se článek? Sdílejte ho s přáteli
Nepropásněte novinky na mém blogu
Můžete se kdykoli odhlásit.
Vytvořeno na Eshop-rychle.czEshop-rychle.cz