Vanilkové rohlíčky
Vanilkové rohlíčky občas vyvolávají diskuzi, zda do nich použít ořechy vlašské či lískové. Objevuje se i varianta z mletých mandlí. Prostě jak se říká, proti gustu...
Rohlíčky můžete tvarovat ručně nebo pomocí formičky, ze které těsto jednoduše vyklepnete.
Vanilkové rohlíčky
...................................
280 g hladké mouky
100 g cukr moučka
210 g tuku (máslo, Hera)
100 g mletých ořechů (vlašské nebo lískové)
1 balíček vanilkového cukru
2 žloutky
Všechny suroviny zpracujte v hladké pevné těsto. Nechte je chvíli odpočinout v lednici, ale můžete si je klidně udělat i den dopředu.
Z části těsta vyválejte váleček, ten nakrájejte na menší kousky, z nich pak válejte malé válečky a ohněte do tvaru rohlíčku. Můžete také kousky těsta vmáčknout do rohlíčkové formičky a vyklepnout. Tvar rohlíčku pak mírným zahnutím konců upravíte až na plechu. Formičku jemně vysypávejte hladkou moukou ať se vám těsto do ní nepřilepuje.
Takhle jsme to dělávaly doma s mamkou, já si to zjednodušila na ty válečky, ale naše děti baví vyklepávání rohlíčků z formiček.
Rohlíčky dávejte na plech vyložený pečicím papírem a pečte ve vyhřáté troubě na 180 °C asi 8-10 minut, ale raději rohlíčky hlídejte, přece jen každá trouba peče jinak a vy tu svou znáte nejlíp.
Po upečení rohlíčky nechte chvilku zchladnout a potom je ještě teplé obalujte ve směsi moučkového a vanilkového cukru.