Otravné václavky
Odkvetlé, přerostlé, létem a sluncem unavené máty a meduňky jsem ostříhala. Zůstaly jen zelené kopečky tymiánu a šedivá šalvěj. Tak a teď až do jara budeme chodit kolem nevzhledného záhonku s trčícími stonky. V tomhle stavu jsem nechala bylinkovou zahrádku žít si svým bylinkovým životem. Že na ní a kolem ní bude za měsíc pěkně živo a rušno, mě ani ve snu nenapadlo.
Rozruch způsobily skupinky malých houbiček světlé skořicové barvy, které se den ode dne zvětšovaly. Šupinky na kloboucích jako když rozsypeš drobečky perníku. Nekončící diskuze o tom, zda to jsou nebo nejsou václavky. Že vyrostly po svátku svatého Václava se jim rozhodně upřít nedá. Nicméně chuť je utrhnout a hodit do hrnce byla obrovská.
Než sním tyhle houby, chci mít jistotu! Mám ještě spoustu povinností, plánů, cílů a přání do budoucna, hazard patří leda tak do kasina. V mykologické online poradně byli zahlceni příspěvky již dřívějších tazatelů a nás nově příchozí odkazovali na fejsbukovou poradnu. Ta se ovšem tvářila jako uzavřená skupina, kde o přijetí musíte nejdříve požádat. Budu-li nedočkavá, mohla bych také místo přijetí do této houbařské skupinky, skončit na akutním příjmu nejbližší nemocnice.
Pro jistotu či jakýsi klid v duši, snad pro vyplnění času než budu mít potvrzení od odborníků na slovo vlastně houbu vzatých, rozeslala jsem fotku zahradních krasavic pár mým kamarádám i s dotazem, zda to jsou nebo nejsou václavky.
Jedna je vášnivá houbařka, na tu jsem spoléhala nejvíc, druhá je učitelka přírodopisu, hodně cestuje a ledacos ví, třetí prodává v zelenině, a když nebude vědět ona, třeba poradí někdo ze zakazníků, je milá a laskavá, tak se určitě někoho zeptá, další se pohybuje stále někde po lese, pravou václavku jistě viděla několikrát a poslední je taková světoběžnice, že mi od ní za pár minut přišla odpověď i s fotkou její zahradní václavky a kdybych chtěla, poslala by mi recept. Pětkrát stejná odpověď, můžu se pustit do vaření.
Václavkový guláš
.......................................
václavky
cibule
olej/sádlo/máslo
smetana
hladká mouka
mletá sladká červená paprika
kmín
majoránka
česnek
sůl
Očištěné a nakrájené václavky povařte 5 minut ve vodě a slijte je. V kastrolu na oleji orestujte nadrobno nakrájenou cibuli, přidejte kmín a mletou papriku, krátce promíchejte, jen co se koření rozvoní. Přidejte povařené václavky, sůl a zalejte vodou nebo vývarem. Vařte 30 minut. Václavky je nutné tepelně upravit, aby nám nenadělaly zdravotní potíže, proto je vařte nejméně 20 minut.
Hladkou mouku rozmíchejte ve smetaně a v polovině vaření ji za stálého míchání přilijte do kastrolu k václavkám pro zahuštění guláše. Vařte dál, abyste dodrželi čas nezbytný pro konzumaci václavek a zároveň také aby nebyla v guláši cítit mouka. Nezapomeňte míchat, mouka se ráda přichytává ke dnu hrnců a kastrolů. Na závěr dochuťte guláš česnekem, majoránkou, dle chuti dosolte.
Podávejte s knedlíkem nebo pečivem, každou jednotlivou porci můžete dozdobit lžičkou zakysané smetany.
Václavky patří do skupiny jedovatých hub, po tepelné úpravě nehrozí žádné nebezpečí, ale nestačí je jen osmažit nebo ogrilovat, je potřeba si na ně vynahradit v kuchyni více času a vařit je alespoň 20-30 minut.
Václavky se skvěle hodí k nakládání, výborné jsou pro přípravu václavkového guláše nebo polévky jakože dršťkové.
Václavky jsou podzimní delikatesou a jestli vám vyrostly na zahradě jako nám, nebuďte z nich otrávení, šupněte je do hrnce a vykouzlete chutné pokrmy.
Díky václavkám se stanete kulinářskýni mistry.