Šuseňka
Vždycky se těším na nové číslo časopisu Gurmet, netrpělivě očekávám jaké novinky v něm budou, jaké dobrůtky vyzkouším. Můžu vám ale říct, že někdy se moje výtvory zdaleka nepodobají těm na fotkách v časopise. Občas naříkám, odkud recept vůbec pochází, třeba jestli ho náhodou špatně nepřeložili z nějakého zahraničního zdroje. Taková malá drobná chybička v pracovním postupu nebo přímo v seznamu surovin nadělá pěknou paseku a místo nás si pak pošmáknou babiččiny slepice.
Tyhle tvarohové sušenky mě zaujaly hned na první pohled. Měla bych je ale napřed vyzkoušet než je nabídnu velikonočním návštěvníkům. Copak z nich asi bude? Olej a mléko se tu váží v gramech. Není to nějaký překlep? A kypřícího prášku je tam tolik, že jsem měla obavy, aby sušenky nedopadly jako Matylda Wassermannová, manželka hlavního vodníka proměněná v pytlík mouky a bublaninu z jednoho známého českého filmu o vodnících.
Nakonec z nich žádné obrovské náfuky nejsou. Jsou nadýchané jako obláček, vláčné a měkké a nejlepší jsou ještě teplé, čerstvě obalené v cukru. Můj muž mi je doslova kradl přímo pod rukama, když jsem je v cukru obalovala. Studené také nejsou k zahození. Těch pár kousků, co zbylo, jsem druhý den snědla ke snídani.
Tvarohové sušenky
................................
400 g hladké mouky
200 g tvarohu v kostce
50 g mléka
1 vejce
100 g oleje
75 g cukru krupice
20 g prášku do pečiva
na obalení:
50 g rozpuštěného másla a cukr moučka
Všechny suroviny smíchejte v míse a vypracujte hladké těsto. Vyválejte z něho placku silnou asi jeden centimetr, podložku si lehce podsypejte moukou ať se těsto nepřilepuje.
Vykrajujte tvary a pokládejte je na plech vyložený pečícím papírem, poté je potřete rozpuštěným máslem a pečte v předem nahřáté troubě na 180 °C asi 10 minut. Upečené sušenky potřete znovu máslem a obalte je v cukru.
Vždycky jsme si myslela, že sušenka je od slova suchý a že by tedy měla být suchá. Wikipedie mi to potvrdila. Uvádí, že sušenka nebo také keks, je pečený zákusek, většinou suchý a plochý. Má obvykle sladkou chuť a menší velikost.
V případě těchto tvarohových zajíčků a kvítků si nejsem se zařazením zcela jistá. Ale jaképak škatulkování a zařazování.
Nebuďme suchaři a upečme si kdykoliv cokoliv, na co máme zrovna chuť.