Jahodové knedlíky "zničím"
Léto je báječná doba. Nejen že jsou prázdniny, čas dovolených, čas cestování, čas odpočinku a lenošení, čtení knížek, ale je to hlavně období, kdy je spousta čerstvého ovoce a zeleniny. Horké letní dny si žádají lehká svěží jídla a jedním z nich jsou bezpochyby tvarohové knedlíky třeba s jahodami. S první červenou jahodou objevenou na zahrádce se mi sbíhají sliny. Zralé letní jahody jsou sladké, šťavnaté a voňavé. Zajímavé je, že mají stejné množství vitamínu C jako citrusy. Tvarohové knedlíky s jahodami si oblíbily naše děti i můj manžel. On tvaroh vůbec nejí, ale svou porci čítající tři malé knedlíčky sní. Prý se ten tvaroh při vaření v těstě nějak rozpustí. Jeho teorie jsou někdy zajímavé, důležité ale je, že sní aspoň ty tři knedlíky. Příště to bude třeba o dva víc.
Tvarohové knedlíky
..............................................
250g měkkého tvarohu
(klasický v kostce, ne vaničkový)
1 vejce
50g másla
200g polohrubé mouky
špetka soli
V mouce promíchejte sůl, přidejte tvaroh, vejce, rozpuštěné máslo a zpracujte do hladkého tuhého těsta. Oddělte vždy kousek těsta, utvořte z něj placičku, obalte jím jahodu a v dlaních pěkně zakoulejte dokulata.
Knedlíky vkládejte do vroucí vody a vařte cca 6 minut. Po vhození do vody je lehce vařečkou odpíchněte ode dna, aby se nepřichytily. Jakmile knedlíky vyplavou na povrch, nechte je jen krátce povařit, vytahujte děrovanou vařečkou nebo cedníkem.
Na talíři knedlíky pocukrujte, posypejte nastrouhaným tvrdým tvarohem nebo měkkým, jak máte rádi a přelijte rozpuštěným máslem. Nejlepší jsou čerstvé a našim dětem stejně nejvíc chutnají samotné s ničím.
A jeden tip na závěr. Nechce se vám pracně balit jahody do těsta? Umotejte si jen prázdné kuličky, uvařte je a na talíři je přelijte rozmačkanými jahodami s cukrem.
Iva Růžičková