Toustový
Za celé léto jsem se pořádně nedostala do našeho javůrského obchůdku. To víte, prázdniny. Pořád se někde cestuje a nebo, přiznám se, nechce se mi tak brzy ráno vstávat, když mě nenutí školní povinnosti našich dětí. Přitom letní rána jsou tak úžasně nabíjecí. Všechno je tak čerstvé, svěží, voňavé a nejvíc vás nakopne ptačí prozpěvování. Tiše jako myška vyklouznu z domu, nasednu na kolo a šlápnu do elektropedálu. S vlající sukní letím nahoru do kopce jako o závod.
Jak říkám, o prázdninách jsem si tohle ježdění do obchůdku moc neužila, tak si to teď na podzim vynahrazuji. Jen místo letních šatů si zapínám teplou mikinu až ke krku. Tady u nás musíte totiž přifrčet do obchůdku co nejdříve, jinak máte rohlíčky obzvláště vypečené tak akorát na strouhanku. Prostě kdo dřív příjde, ten dřív (ne)mele. A nebo zvolit extravagantní kombinaci makovky se šunkou a taveňákem.
V tom případě si musíme, my zákazníci zvyklí na čerstvý rohlík, nějak poradit. Ideální příležitost upéct vlastní pečivo, třeba toustový chleba.
Toustový chleba
.....................................
500 g hladké mouky
30 g změklého másla
300 ml vlažné vody
20 g čerstvého droždí
10 g soli
vejce na potření
Část mouky hladké lze nahradit moukou špaldovou či celozrnno pšeničnou, v tomto případě nahrazuji pouze 1/3 hladké.
Do 150 ml vlažné vody přidejte necelou malou lžičku cukru, rozdrobte droždí a na teplém místě nechte vzejít kvásek. Do mísy nasypte mouku, přidejte sůl, změklé máslo a prsty zpracujte těsto podobné drobence, neměly by v něm zůstat velké hrudky másla. Poté přilejte vzniklý kvásek i s vodou, přilijte zbytek vody a vypracujte kompaktní těsto. Na vále ještě těsto ručně prohnětejte, upravte do bochánku, vraťte do mísy a přikryjte čistou utěrkou. Při pokojové teplotě nechte těsto kynout asi hodinu.
Vykynuté těsto vyválejte do tvaru obdélníku a kratší stranou je zarolujte. Formu si vymažte máslem/sádlem a vložte do ní srolované těsto, nechte ještě jednou kynout až zdvojnásobí svůj objem.
Před pečením potřete vykynutý chlebík rozšlehaným vajíčkem. Pečte v předem nahřáté troubě 15 minut na 230 °C, poté snižte teplotu na 200 °C a pečte dalších 15 - 20 minut dozlatova. Upečený chléb vyklopte z formy a nechte vychladnout na mřížce, aby se odspodu nezapařil.
Dejte si čtvereček do topinkovače a opečený si ho nechte vystřelit rovnou na talíř. Pak už záleží jen na vás, zda si ho natřete pomerančovou marmeládou jako Angličané nebo obložíte dokřupava opečenou slaninkou a volským okem jako Američané nebo si zvolíte ryze svoji variantu a mezi dva krajíčky zapečete šunku, sýr a jiné lahůdky.