Logo
0 ks
za 0 Kč
Nákupní košík je prázdný
Potřebujete poradit? Neváhejte nás kontaktovat.
  1. Úvod
  2. Blog
  3. Pečivo
  4. Toustový

Toustový

Za celé léto jsem se pořádně nedostala do našeho javůrského obchůdku. To víte, prázdniny. Pořád se někde cestuje a nebo, přiznám se, nechce se mi tak brzy ráno vstávat, když mě nenutí školní povinnosti našich dětí. Přitom letní rána jsou tak úžasně nabíjecí. Všechno je tak čerstvé, svěží, voňavé a nejvíc vás nakopne ptačí prozpěvování. Tiše jako myška vyklouznu z domu, nasednu na kolo a šlápnu do elektropedálu. S vlající sukní letím nahoru do kopce jako o závod.
Jak říkám, o prázdninách jsem si tohle ježdění do obchůdku moc neužila, tak si to teď na podzim vynahrazuji. Jen místo letních šatů si zapínám teplou mikinu až ke krku. Tady u nás musíte totiž přifrčet do obchůdku co nejdříve, jinak máte rohlíčky obzvláště vypečené tak akorát na strouhanku. Prostě kdo dřív příjde, ten dřív (ne)mele. A nebo zvolit extravagantní kombinaci makovky se šunkou a taveňákem.

V tom případě  si musíme, my zákazníci zvyklí na čerstvý rohlík, nějak poradit. Ideální příležitost upéct vlastní pečivo, třeba toustový chleba.

 


Toustový chleba

.....................................
500 g hladké mouky 
30 g změklého másla
300 ml vlažné vody

20 g čerstvého droždí
10 g soli 
vejce na potření 

Část mouky hladké lze nahradit moukou špaldovou či celozrnno pšeničnou, v tomto případě nahrazuji pouze 1/3 hladké. 
Do 150 ml vlažné vody přidejte necelou malou lžičku cukru, rozdrobte droždí a na teplém místě nechte vzejít kvásek. Do mísy nasypte mouku, přidejte sůl, změklé máslo a prsty zpracujte těsto podobné drobence, neměly by v něm zůstat velké hrudky másla. Poté přilejte vzniklý kvásek i s vodou, přilijte zbytek vody a vypracujte kompaktní těsto. Na vále ještě těsto ručně prohnětejte, upravte do bochánku, vraťte do mísy a přikryjte čistou utěrkou. Při pokojové teplotě nechte těsto kynout asi hodinu.

Vykynuté těsto vyválejte do tvaru obdélníku a kratší stranou je zarolujte. Formu si vymažte máslem/sádlem a vložte do ní srolované těsto, nechte ještě jednou kynout až zdvojnásobí svůj objem.


Před pečením potřete vykynutý chlebík rozšlehaným vajíčkem. Pečte v předem nahřáté troubě 15 minut na 230 °C, poté snižte teplotu na 200 °C a pečte dalších 15 - 20 minut dozlatova. Upečený chléb vyklopte z formy a nechte vychladnout na mřížce, aby se odspodu nezapařil.

 


Dejte si čtvereček do topinkovače a opečený si ho nechte vystřelit rovnou na talíř. Pak už záleží jen na vás, zda si ho natřete pomerančovou marmeládou jako Angličané nebo obložíte dokřupava opečenou slaninkou a volským okem jako Američané nebo si zvolíte ryze svoji variantu a mezi dva krajíčky zapečete šunku, sýr a jiné lahůdky.



 

                                                   

Líbil se článek? Sdílejte ho s přáteli
Nepropásněte novinky na mém blogu
Můžete se kdykoli odhlásit.
Vytvořeno na Eshop-rychle.czEshop-rychle.cz