Fujkolínka
V telefonním sluchátku se ozve:
"Marek Růžička, dobrý den."
A jéje, zase to má na handsfree a nevidí, kdo mu volá, tak dobře…
"Halóó, tady Růžičková, vaše žena, v naší kuchyni doma se podává oběd"
..... přemýšlím jaký časový údaj sdělit ..... "tak asi …. právě teď."
"OoKáá, za pět minut jsem tam" zní odpověď.
"Myslel jsem, že jsou to brambory," říká hlasem, ve kterém slyším, víš přece, že těstoviny nemám rád, sekám celé dopoledne na zahradě trávu, mám hlad jako pes a tady na stole jsou těstoviny....
No to máte tak, když školní jídelna zanechá v dítěti nechuť k těstovinám a to dítě z toho nikdy nevyroste. To se to pak těžko napravuje. Jak chcete vrátit lesk a slávu těstovinám u takového dospěláka, který je má nemilosrdně hozené do jedné škatulky s názvem "Fuj kolínka"?
To vám dá spoustu práce naučit takového člověka, aby přišel těstovinám na chuť. Zvláště pak úloha je nelehká, když ten člověk má rád asijskou kuchyni, pečené kolena, bůčky, krkovice, ovárek, tlačenku a tohle rozhodně vaše parketa není.
Já se ale nevzdávám a cílem našeho některého budoucího výletu bude slunná Itálie, kde v pravé italské trattorii můj muž ochutná zaručeně domácí pravou italskou pastu. Zapadající slunce, šumění mořských vln, lehký vánek, tichá hudba, proutěná křesílka a bílé víno mi určitě pomohou jeho názor na "fuj kolínka" změnit.
A protože hlad je nejlepší kuchař, vymetl můj muž talíř než bys řekl švec a já mu napříště uvařím jeho oblíbené indonéské soto ayam.
Recept na zapečené těstoviny
......................................
mleté hovězí maso
rajský protlak
cibule, česnek, sůl, bílý pepř, oregano
na bešamel: máslo, hladká mouka, mléko, muškátový oříšek
sýr mozzarella
a hlavně těstoviny
Těstoviny uvaříme al dente, scedíme a necháme je zatím odpočívat. Můžeme použít i lasagne.
V hlubší pánvi zpěníme na sádle/oleji cibulku nakrájenou na jemno, po chvilce přidáme česnek nakrájený také na jemno a krátce orestujeme, aby se rozvoněl. Nyní je na řadě mleté hovězí maso, osmahneme - orestujeme, přidáme rajský protlak, přiměřeně vody, aby se mělo maso v čem podusit a necháme dusit do měkka. Dochutíme solí, pepřem, oreganem.
Maso při dušení můžeme podlít červeným vínem, můžeme přidat čerstvá nebo sušená rajčata a dochutit můžeme i bazalkou.
Mezitím, co se maso dusí, si připravíme bešamelovou omáčku. V kastrůlku rozpustíme máslo, za stálého míchání přisypáváme mouku, vzniklá jíška by měla zůstat světlá. Pak do jíšky přilijeme mléko a metličkou rozšleháváme do hladka, pozor na žmolky. Omáčku vaříme asi 15 až 20 minut než zhoustne, osolíme a nastrouháme do ní podle chuti trochu muškátového oříšku.
Do zapékací mísy vrstvíme těstoviny, masovou směs, bešamel, poslední vrchní vrstva strouhaný sýr (mozzarella se krásně rozpustí a lépe chutná), plátky másla a zapečeme.
Buon appetito !
Iva Růžičková