Coleslaw z Ivančic
Sklizeň šťavnatých křupavých hlávek zelí právě vrcholí. Ne však každá hlávka zelí musí bezpodmínečně skončit nakrouhaná se solí a kmínem ve škopíku. Smícháme-li zelí, mrkev a cibuli, získáme čerstvý a osvěžující salát plný vitamínů, všem jistě známý pod názvem Coleslaw.
Vyčetla jsem, že původ salátu Coleslaw sahá až do Holandska, kde Koolsla znamená zelný salát. Nejvíc se ale salát proslavil díky americkým fastfoodovým restauracím. V Holandsku jsem nebyla, tak nevím nakolik je informace pravdivá, v KFC jsem kromě kousku smaženého kuřete nic jiného nejedla, na nápad připravit si Coleslaw doma mě přivedla moje kamarádka. Zprvu jsem jí volala pokaždé, když jsem chtěla salát dělat, abych si ověřila správnost všech ingrediencí. Časem jsem jej zařadila do našeho jídelníčku, recept si zapamatovala a rada po telefonu ohledně salátu nebyla třeba. Pojďte vyzkoušet Coleslaw podle Irči z Ivančic i vy, je opravdu výtečný.
salát Coleslaw
....................
menší hlávka bílého zelí, mrkev, cibule
majonéza, sůl, pepř, citron
Zelí nakrájejte na tenké nudličky, cibuli nadrobno, mrkev nastrouhejte. Všechnu zeleninu dejte do mísy, přidejte majonézu, sůl, pepř a zakápněte trochou citronové šťávy, vše důkladně promíchejte a nechte odležet v lednici.
Salát je skvělým doplňkem ke grilovanému masu. Hodí se jako příloha ke smaženým jídlům, řízek nebo smažené kuřecí paličky tak získají úplně nový rozměr. A bude vám chutnat i samotný.
Pusťte vitamíny do kuchyně a život bude zábavnější
Iva Růžičková