Jarní vajíčková
Dnešní první jarní den opravdu dostál svému jménu. Sluníčko odpoledne dost hřálo, určitě jsme nebyli jediní, koho vylákalo na zahradu. Chuť vzít do rukou hrábě a zahradnické nůžky s přibývajícím slunečním svitem rostla. My jsme celé odpoledne strávili hrabáním suché trávy, ostříhávali keře a hlavně nebyl vůbec čas na nějaké dlouhé vystávání u sporáku. Teprve když nám žaludky zazpívaly žalostnou písničku, odběhla jsem do kuchyně. Jaké štěstí, že jsem ráno uvařila těch pár vajíček. Očima jsem přelétla od vrchu dolů poličky v ledničce, lučina, jarní cibulka, to budou dobří společníci. Nenapadlo mě totiž nic jiného než naše oblíbená vajíčková pomazánka, tentokrát však v novém jarním odlehčenějším pojetí.
Vajíčková pomazánka
............................................
5 vajec uvařených na tvrdo
1 jarní cibulka
200 g Lučiny
sůl
čerstvě mletý pepř
Oloupaná vajíčka nakrájejte na malé kostičky, cibulku nakrájejte nadrobno, použijte i část zelené natě. Vše dejte do misky, přidejte lučinu a jemně promíchejte. Dochuťte solí a pepřem.
Lučinu lze nahradit ricottou nebo žervé. Podávejte s čerstvým pečivem a zeleninou, kterou máte zrovna po ruce.
Lučina s vejci vytvoří lahodné spojení. Před podáváním můžete nechat pomazánku chvíli vychladit v ledničce. Vychutnejte si jemný krémový koncert, který místy jen nenápadně naruší křupnutí malého kousku cibulky.