Co je malý, to je milý
Rybíz - to je moje dětství, to jsou prázdniny na Vysočině, to jsou vzpomínky třeba na ruční mlýnek na ovoce. Znáte ho? Do násypky dáváte rybíz, točíte klikou, jednou dírou odtéká šťáva a druhou slisované stopky, zrníčka, listy a slupky v podobě světle červených hovínek. Hlavní obsluhou mlýnku býval dědeček, většinou u toho ale zuřil a nadával. Ty hovínka byly buď moc tekutý a nebo naopak, nelezly vůbec, to se mlýnek ucpal. Do mletí se pak vložil strejda, co by starý mládenec, začal dědečkovi radit, jak má vpředu šroubem regulovat otvor pro ty hovínka. Babička na to pokaždé prohlásila: "To zas bude slečen" a odešla si uvařit kafe. Dědeček totiž pro vostrý slůvko nešel daleko a babička těm sprostým slůvkům říkala "slečny". Strejda se zase uklidil na mlat do stodole, kde rád sedával na své oblíbené židli, relaxoval, odpočíval až z toho někdy usnul. Bylo kolem toho mletí vždycky veselo, ale v podstatě mnoho povyku pro nic. Když si teď melu rybíz sama, říkám si, co u toho tak blbli, vždyť to jde krásně nastavit.
Ze šťávy můžete uvařit marmeládu, můžete z ní udělat sirup a nebo rybíz vůbec nemusíte odšťavňovat. Oberte ho na kuličky a upečte si kynutý koláč nebo muffíny. Objevila jsem na ně nový recept a zároveň zpracuju tu zakysanou smetanu, co mám v ledničce. Nejvíc času zabere natrhat rybíz, těsto na muffiny je totiž zamíchané na to šup.
Muffiny s rybízem a drobenkou
...............................
2 vejce
250 g zakysané smetany
50 ml rozpuštěného másla
2 lžíce mléka + na rozředění dle potřeby
vanilkový extrakt
150 g hladké mouky
100 g polohrubé mouky
120 g cukru
2 lžičky prášku do pečiva
rybíz
V míse rozmíchejte tekuté ingredience, přisypte ingredience suché a promíchejte do hladkého těsta. Bude-li těsto příliš tuhé, zřeďte ho podle potřeby mlékem. Opatrně vmíchejte rybízové kuličky a pozor ať si je moc nerozmačkáte.
Připravte si drobenku z hrubé mouky, cukru moučky a másla nebo hery, můžete přidat i vanilkový cukr. Drobenka není povinná, muffíny chutnají i bez ní.
Plech na muffiny si vymažte tukem a vysypte moukou. V papírových košíčcích lze také péct, ale přijde mi, že spousta těsta se zbytečně na košíčky nalepí. Důlky naplňte do dvou třetin těstem a nahoru jemně přitlačte drobenku.
Pečte v předem vyhřáté troubě na 180 °C a jak už víte z mých receptů, špejlí zjistím, kdy je upečeno.
Na přání mého muže jsem koupila plech s malými muffinovými důlky. Prý ty velký jsou moc velký, ty menší se budou lépe jíst. No, hádejte kolik on tak těch muffinů snědl...... Co ale musím uznat, menší bábovičky jsou roztomilejší.
Pohodovou prázdninovou snídani s rybízovými muffiny vám přeje