Logo
0 ks
za 0 Kč
Nákupní košík je prázdný
Potřebujete poradit? Neváhejte nás kontaktovat.
  1. Úvod
  2. Blog
  3. Sladké pečení
  4. Na rebarboru jedině s křovinořezem

Na rebarboru jedině s křovinořezem

Pod starou jabloní na zahradě mých rodičů rostla odjakživa rebarbora. Maminka i babička ji dávaly do štrůdlu nebo na kynutý koláč s drobenkou. Znám ji od dětství nejen z těchto buchet, ale jako malé holky jsme si s kamarádkou trhaly stonky, loupaly je a žvýkaly a když už to bylo v puse moc kyselé, vyplivly jsme je a zase nanovo, ukousnout, rozžvýkat, vyplivnout.
Zatoužila jsem mít na vlastní zahradě svou rebarboru. Prvním rokem se moje nová obyvatelka zahrady zakořeňovala a seznamovala s okolím a když už byla trošku k světu, můj muž mi ji usekl. To víte, když chlap vezme do ruky křoviňák, všechny listy, lístečky, lupínky a květy padají nemilosrdně k zemi. Po bouřlivé osvětě, že ne všechny velké listy jsou lopuch, mi bylo sděleno, že takovéto neznámé rostliny, mají být řádně označeny. Tak jsem ke zbylým useknutým stonkům zapíchla dlouhou tyčku. Bohužel ani toto označení nebylo dostatečné. Nově obrostlá rebarbora podlehla sousedovu rýči, motyce a lopatě při stavbě plotu.
Myslela jsem si, že si ze mě život dělá blázny nebo že mi snad někdo tu rebarboru nepřeje. Smířila jsme se s touto situací a měla v plánu na jaře sehnat sazenici novou a začít znovu. Světe div se, na jaře na starém místě vyrašilo pár nových lístků (asi ji soused nevykopl celou). Hned jsem milou rebarboru přesadila. Letos má tedy zatím jen tři listy, ale těší se zdravému růstu a já se budu těšit, že teď mi ji už nikdo neusekne, nevykopne a za rok si z ní upeču buchtu. 

 

Tvarohový koláč s rebarborou
...........................................

250 g měkkého tvarohu v kostce
250 g cukru moučka
250 g másla (Hera)
4 vejce
1 kypřicí prášek do pečiva
250 g hladké mouky
strouhaná citron. kůra
malá špetka soli

stonky rebarbory

 

Drobenka: polohrubá mouka, cukr moučka, máslo, vanilkový cukr - vše ručně zpracujte do hmoty ne moc drobivé ani ne moc lepivé.


Rebarborové stonky omyjte, oloupejte a nakrájejte na menší kousky.
V míse utřete tvaroh s cukrem, máslem a vajíčky, pozor hmota se srazí. Přimíchejte mouku promíchanou s kypřicím práškem do pečiva, citronovou kůrou a solí, těsto se krásně spraví a bude hladké. 

 


Plech vyložte pečicím papírem nebo vymažte máslem (sádlem) a důkladně vysypte moukou. Naneste těsto do plechu či formy, rovnoměrně posypte nakrájenou rebarborou a zasypte drobenkou.
Pečte v předem vyhřáté troubě na 180 °C, proveďte zkoušku špejlí. Vyjde-li z těsta suchá, je koláč upečený. 
Těsta je z celé dávky poměrně hodně, je ho na větší plech. Do kulaté koláčové formy nebo obdélníkové, jakou jsem použila já, stačí poloviční dávka. Zdobit můžete kopečkem zakysané smetany nebo sladkým tvarohem.

 

 

 

Líbil se článek? Sdílejte ho s přáteli
Nepropásněte novinky na mém blogu
Můžete se kdykoli odhlásit.
Vytvořeno na Eshop-rychle.czEshop-rychle.cz