Rebarbora pro bramboru
Od posledního článku o rebarboře, který jsem napsala před dvěma lety, se moje pěstitelské úspěchy nikam moc neposunuly. V pořadí již šestá sazenice rebarbory má aktuálně čtyři listy a její osud je ve hvězdách. Jsem tedy závislá na dodávkách zelených řapíků od maminky a letos jsem zkusila i sílu fejsbuku. Během pár hodin se mi ozvaly dvě fejsbukové přítelkyně. Jedna mi poslala řapíky po svém muži hned ten večer a k té druhé jsem si zajela na kole. Její babička s dědečkem mi přichystali tolik stonků, že stačilo na koláč a ještě zbyla zásoba na příště. Tu jsem schovala do mrazáku.
Naše nejstarší dcerka je snad jediná z našich dětí, která rebarboru jí. A když se měla vracet ze školního výletu, upekla jsem zcela nový koláč pod záminkou, že je na uvítanou pro ni. Pravým důvodem ovšem bylo, že stále hledám a snažím se přijít jak na tu buchtu z Konopiště.
Z výletu se nám vrátila holčička celá promrzlá, hladová a špinavá jak brambora. Žádné extra velké nečistoty jsem na ní nepozorovala, ale pocit ušmudlané brambory zcela chápu. Po třech dnech strávených v táborových chatkách za deštivého počasí bych se asi cítila podobně. Promrzlá, to se nedivím, když v jednom kuse pršelo a rtuť teploměru se zasekla někde kolem desítky. Jenže slečinkám jejího věku se těžko vysvětluje, že teplý svetr nebo mikina je v tomhle počasí lepší než lehoučký svetříček či crop top. A že byla hladová? Na to proč veze v krabici půlku pizzy až z Měřína, jsem se raději už neptala.
Kývla jsem na ni a naklopila formu tak, aby viděla na rebarborový koláč. Hned se na něj vrhla a kus si ho ukrojila. Posadila se ke stolu jen tak na půl židle, dala si nožku přes nožku, talířek držela v ruce a vidličkou si ukrajovala kousek po kousku. Bylo hezké se na ni dívat.
"Tak co, chutná?" nevydržela jsem a zeptala se.
"Jo, jako asi jo, dobrý." Dojedla poslední sousto, nenápadně mě pozorovala a pak pronesla: "Víš, mami, proč chceš pořád něco vylepšovat nebo dělat nový? Mně stejně nejvíc chutná ta obyčejná kynutá buchta s rebarborou, jakou děláš vždycky."
Linecký koláč s rebarborou
...........................................................
těsto:
200 g hladké mouky
100 g cukru
špetka soli
100 g změklého másla
1 vejce
Všechny suroviny zpracujte ručně do hladkého těsta. Vůbec se nebojte dát celou dávku cukru, já většinou cukr ubírám, pro tuhle kombinaci tvarohu a rebarbory je sladší těsto vhodnější.
Pečící formu nebo plech vymažte sádlem (máslem, jak jste zvyklí) a vysypte polohrubou moukou. Na lehce pomoučněné podložce vyválejte z těsta placku a přeneste ji do formy, dotvarujte prsty, kraje můžete nechat trochu vyšší. Na těsto naneste náplň, posypte kousky rebarbory a zasypte drobenkou.
Pečte v předem nahřáté troubě na 170 °C raději déle a pomaleji. Během pečení můžete přikrýt alobalem, kraje se pečou rychleji než prostředek.
náplň:
jemný tvaroh
ricotta
pudingový prášek vanilkový
cukr moučka dle chuti
1 žloutek
rebarbora
Přesný rozpis surovin na náplň nemám, dělala jsem ji tak nějak od oka. V lednici jsem měla kelímek ricotty a zbytek tvarohu -jemný tvaroh olešnický, je to takový trojúhelník tvarohu, má v sobě jemné hrudky. Tak jsem je v misce smíchala oba dohromady. Vznikla řidší směs a mě nenapadlo nic jiného než ji zahustit pudingovým práškem. Přidala jsem ještě jeden menší žloutek a dosladila cukrem dle potřeby.
Stonky rebarbory oloupejte, omyjte a nakrájete asi na centimetrové kousky.
drobenka:
cukr moučka
polohrubá mouka
máslo/hera
Všechny suroviny zpracujte v sypkou nelepivou směs. Nepoužitou drobenku můžete klidně zamrazit na příště.
A že neměl tento koláč u dcerky úspěch? Z toho si nic nedělám. Myslím, že tentokrát experiment pokus - omyl vyšel na výbornou. Sama jsem byla mile překvapena, jak linecké těsto, u kterého jsem se obávala, aby nebylo příliš sladké, skvěle ladilo s tvarohovou náplní a nakyslou rebarborou. Pudingový prášek přidaný do náplně jemně dokresloval vanilkové tóny a drobné hrudky tvarohu byly v jinak hladké náplni velmi příjemné na skus. Komu by ovšem tyto tvarohové kousky vadily, může do náplně přidat tvaroh jemný z vaničky, který v sobě vůbec žádné kousky nemá. A milovníci drobenky, tuhle křupavou horní krustičku nemohou vynechat.
Linecký koláč s osvěžující rebarborou a jemnou tvarohovou náplní zařadím mezi svátečnější moučníky. A našim dětem neodpustím ochutnávku dalších mých experimentů, samozřejmě těch povedených, jen ať jsou součástí mého pečení a vaření, chutí a vůní, nikdy nevíte, kdy se jim to bude v životě hodit.
A nezapomeňte, že na rebarboře si můžete pochutnávat jen do svatého Jana či letního slunovratu, pak už obsahuje hodně kyseliny šťavelové a není chutná.