Punčová bitva
Kolikrát za život oslavíme narozeniny, kdy na začátku i na konci, prostě zleva i zprava, bude stejná číslice? Slovní úloha, na kterou žádná rovnice ani vzoreček neplatí. A když se blížil den narozenin mého tatínka, byly ty dvě jeho šestky pro mě impulsem k tomu, abych mu upekla jeho oblíbený zákusek. Byli jsme pozvaní na oběd a já už se viděla, jak mu podávám mašlí ovázanou krabici, která uvnitř ukrývá punčový řez. Představovala jsem si jak on bude překvapený, jak moje maminka bude na mě pyšná a já budu cukrářský mistr světa.
Jó, mistr světa - amoleta!
Jestli má někdo dojem, že cukrařina není dřina, tak se šeredně mýlí. Vůbec to není o tom, že nalijete těsto na plech, upečete je a pak jen tak mírnyxtýrnyx slepíte upečené korpusy krémem nebo marmeládou. Tohle řemeslo vyžaduje zručnost, přesnost, představivost, musíte být kreativní, výtvarně nadaní a v neposlední řadě i technicky zdatní. A já jsem ty dva barevné pruhy těsta nalila na plech přesně opačně!
Když jsem pak šermovala nožem nad tím upečeným barevným plátem těsta, otáčela plechem sem a tam a tam a sem, bylo mi jasné, že jedním jediným chybným řezem bude celé dílo zničeno. Už už jsem chtěla požádat svého muže o pomoc, ale včas jsem se zarazila. Rozhodně teď není ta pravá chvíle na přednášku z geometrie! Také jsem nechtěla, aby ještě více utrpělo moje už tak dost pošramocené cukrářské ego. Stále jsem chtěla být za hvězdu, neboť punčové řezy nemiluje jen můj tatínek, ale také můj muž. Rozhodla jsem se tuhle barevnou bitvu vyhrát sama. I bez pomoci Maršálka, protože ten si svoje punčové vojáky naskládal úplně jinak než jsem momentálně potřebovala já.
Civěla jsem na to dvoubarvené těsto a málem jsem si začala vyčítat, že jsem se do výroby punčáků vůbec pouštěla. Pak jsem zoufale popadla žlutou a červenou pastelku a na list papíru si načmárala ty dva barevné pruhy. Střih, přiložit, opačně, ještě jednou, znovu a bylo jasno.
Punčové řezy
........................................................
rozpis surovin na jeden piškotový plát:
160 g polohrubé mouky
160 g cukru moučka
4 vejce
4 g kypřicího prášku do pečiva
4 lžíce horké vody
1 lžíce oleje
potravinářská barva žlutá a červená
sirup pro navlhčení barevných prostředních plátů
150 g rumu
200 g pomerančového džusu
200 g vody
350 g cukru krupice
kůra i šťáva z jednoho citronu
1 celá skořice
na dokončení:
rybízová marmeláda
jedlé květy
citronová poleva:
150 g cukru moučka
2 lžíce citronové šťávy
Piškotové korpusy
Budete potřebovat dva neobarvené pláty a jeden barevný, ten může být buď jednobarevný nebo kombinace žluté a růžové.
Oddělte bílky od žloutků. K žloutkům přidejte cukr a šlehejte do pěny, za stálého míchání přilévejte tenkým pramínkem olej a horkou vodu. Z bílků ušlehejte tuhý sníh. V mouce promíchejte kypřicí prášek a postupně přidávejte do žloutkové pěny, nakonec jemně vmíchejte bílkový sníh.
Piškotové těsto nalijte na plech vyložený pečicím papírem a upečte v předem vyhřáté troubě na 170 °C asi 8-10 minut, zapíchněte špejli do těsta, vytáhnete-li ji suchou, je upečeno.
Pro barevný prostřední díl umíchejte základní piškotové těsto. Polovinu těsta odlejte do druhé mísy, jednu část obarvěte na růžovo (červeno), druhou na žluto. Těsta nalijte na plech vyložený pečícím papírem takto: každou barevnou variantu lijte z kratší strany plechu směrem do středu, stěrkou je rozetřete, nebojte se, těsta se uprostřed nesmíchají.
Pečte v předem vyhřáté troubě na 170°C, stejně jako nebarvený korpus.
Sirup - punčový nálev
Všechny ingredience dejte do kastrolku, přiveďte k varu a povařte asi 2 minuty. Nechte vychladnout a přeceďte.
Původně jsem chtěla prostřední barevné pláty navlhčit sirupem s punčovým aroma, jenže se mi je nepodařilo sehnat. Samotný rum s cukrem mi připadal obyčejný a dost sladký. Zvolila jsem tedy na poslední chvíli recept z knihy pana Maršálka, jenže pomerančový džus doma nebyl, použila jsem tedy čerstvé pomeranče, kterých jsem zrovna měla dostatek.
Citronová poleva
150 g cukru moučka
2 lžíce citronové šťávy
Z prosátého moučkového cukru a citronové šťávy utřete hladkou leskou polevu, Podle potřeby můžete ředit přidáním citronové šťávy nebo horkou vodou. Pozor velmi řídká poleva stéká z řezů dolů.
Sestavení
Spodní díl upečeného nebarveného piškotového těsta rozřízněte podélně na půl nebo na tři díly, podle toho jak široký jste zvolili plech nebo jak chcete mít finální řezy široké, každý díl natřete rybízovou marmeládou.
Barevné pláty rozřízněte podélně na čtyři stejně široké díly, v případě rozkrojení nebarevného spodního dílu na tři, bude barevných proužků potřeba šest.
Na marmeládový spodní díl položte jeden dvojbarevný pruh a hned vedle něj položte druhý dvojbarevný pruh jenom prohoďte barvy. Prostě pro nás cukrářské amatéry je to tak, že kde je červená, tak vedle ní bude žlutá, aby při řezu vynikla mozaika-šachovnice. Barevné díly provlhčete sirupem, použijte třeba polévkovou lžíci, poslouží i malá naběračka nebo štětec.
Druhý nebarevný plát také rozkrojte na potřebný počet dílů, potřete rybízovou marmeládou a tou natřenou stranou zaklopte barevné provlhčené proužky.
Celé sestavené řezy pak přikryjte pečícím papírem a zatěžkejte plechem a ještě navíc třeba kuchyňským prkénkem. Dávejte si pozor ať je máte rovnoměrně zatěžkané, aby nebyly řezy na jedné straně víc placatější. Takto zatížené nechte chladit v ledničce 3-4 hodiny.
Nahoře polévejte řezy citronovou polevou, zdobit můžete sušenými květy nebo rozpuštěnou čokoládou nadělat čárky.
Jelikož mi vlastoručně umíchaná citronová poleva stále stékala z řezů dolů, použila jsem punčovou polevu v sáčku od dr. Oetkera, kterou jsem si koupila pro případ, že by se něco nepovedlo.
Čím více se blížily punčové řezy k vytouženému konci, tím více jsem byla já u konce svých sil. Byla jsem rozhodnuta, že tenhle zákusek už nikdy nechci připravovat. "Nikdy neříkej nikdy!" říká moje maminka. A tak se také druhý den moje rozhodnutí rozplynulo s prvním soustem tohoto sladkého voňavého vláčného zákusku a punčové řezy dostaly ode mě druhou, třetí, další šanci.
Teď už vím, jak na ně! Po bitvě je totiž každý generál.