Utřete si nivu
Na svačinku, jako rychlá večeře, pro hosty a návštěvy, s pečivem, na chlebíčky, na to všechno se dokonale hodí pomazánky. Dokonale ladí s kolečkem čerstvé okurky, ředkvičky, plátkem papriky nebo kouskem rajčete. Nenápadně ji posypte nadrobno pokrájenou pažitkou, zelenou cibulkou či řeřichou, bude jí to krásně slušet. Rodinní příslušníci a návštěvy vaši snahu ocení, jíme přece hlavně očima.
V ledničce se nám jen tak ledabyle válela niva a odpoledne měla přijít návštěva. Vzpomněla jsem si, že se v obchodech prodává pomazánka z třené nivy. Zalistovala jsem rychle v pár kuchařkách, abych zhruba zjistila, jak na ni a skvělá pomazánka byla za chvilku hotová.
Rozpis berte spíše jako vodítko a podle pikantnosti sýru si upravte poměr surovin. Bude-li sýr jemnější, dejte méně másla (100g) a více sýra (200g). S výslednou chutí můžete samozřejmě experimentovat. Čím lepší sýr použijete, tím jemnější chuť bude pomazánka mít.
Pomazánka z třené nivy
..............................
150 g másla
150 g nivy
100 g měkkého tvarohu
mléko
Máslo utřete do pěny, pomazánka tak bude pěkně nadýchaná, po troškách přidávejte najemno nastrouhanou nivu a zašlehávejte do másla, poté po lžících zamíchávejte tvaroh, ještě pár minut vše prošlehejte ať se všechny suroviny propojí. V této fázi je pomazánka dost hustá, podle potřeby ji rozředíte mlékem.
Tak se s ní dlouho nemažte a pěkně si ji namažte!