Růžičková v polévce
Aniž bych kdy tušila, že jednou budeme mít společné příjmení, zajímaly mně ty malé zelené, kulaté i šišaté kouličky už když jsem byla malá holka. Jejich název je až něžně roztomilý. Možná že za to můžou dvě rýmující se, uším lahodně znějící, slova. Navzdory jejich neobvykle zvláštní chuti, jsem měla nutkání v polévce malé polokouličky vybírat a s rozpačitým pocitem je rozkousané v puse na jazyku převalovat a při tom přemýšlet, zda mně vlastně chutnají nebo ne. Rozhodně jsem si z nich tenkrát ohromeně na zadek nesedla, přesto jsem k nim jisté sympatie chovala.
Jestli byly tehdy tyhle malé zelené pingpongové míčky běžně sehnání v obchodech nebo na trzích, si nevzpomínám. Daly se však utrhnout na naší zahradě a my pro ně s maminkou chodily do prvního mrazu nebo sněhu. Někdy jsme se dokonce ve vysoké sněhové peřině pro pár zelených kouliček doslova brodily. Jejich sklizeň vrcholí právě v zimních měsících a venku zcela klidně odolávají mrazu do -15 °C. Skrývají v sobě spoustu vitamínů a dalších látek prospěšných pro zdravý provoz našeho těla a hlavně v zimě přirozeně posilují naši imunitu. Jako by samy věděly, že v době jejich sezony je nejvíce potřebujeme. Dají se totiž sklízet přímo ze záhonu, a tak máme ceněné vitamíny B a C stále po ruce. Nejlepší jsou do dvou dnů po utržení, pak snadno hořknou a ztrácí svou typickou vůni a chuť. Nestihneme-li je zpracovat tak rychle, můžeme je zamrazit. Když projdou mrazem jsou jemnější. Naopak dlouhým vařením nebo pečením se v nich vitamíny (zejména B1 - thiamin a B9 - kyselina listová) ničí. Jejich typická chuť a nezaměnitelná vůně však každému nesedí, což je škoda.
Kdykoliv je někde v obchodě nebo na tržišti vidím, velice ráda sáhnu pro pár vitamínových bombiček a přemístím je do svého nákupního košíku, neboť vypěstovat je doma na zahrádce aspoň do velikosti cvrnkací kuličky se mi zatím kvůli nenechavým mšicím nepodařilo. Věřím však, že jednou ty nenažrané nenechavé mšice porazím a na zelených kouličkách si budeme pochutnávat zase my.
Poznali jste, o kom je tu řeč?
Přece o kapustě. O kapustě růžičkové.



