Logo
0 ks
za 0 Kč
Nákupní košík je prázdný
Potřebujete poradit? Neváhejte nás kontaktovat.
  1. Úvod
  2. Blog
  3. Polívkárna
  4. Růžičková v polévce

Růžičková v polévce

Aniž bych kdy tušila, že jednou budeme mít společné příjmení, zajímaly mně ty malé zelené, kulaté i šišaté kouličky už když jsem byla malá holka. Jejich název je až něžně roztomilý. Možná že za to můžou dvě rýmující se, uším lahodně znějící, slova. Navzdory jejich neobvykle zvláštní chuti, jsem měla nutkání v polévce malé polokouličky vybírat a s rozpačitým pocitem je rozkousané v puse na jazyku převalovat a při tom přemýšlet, zda mně vlastně chutnají nebo ne. Rozhodně jsem si z nich tenkrát ohromeně na zadek nesedla, přesto jsem k nim jisté sympatie chovala.

Jestli byly tehdy tyhle malé zelené pingpongové míčky běžně sehnání v obchodech nebo na trzích, si nevzpomínám. Daly se však utrhnout na naší zahradě a my pro ně s maminkou chodily do prvního mrazu nebo sněhu. Někdy jsme se dokonce ve vysoké sněhové peřině pro pár zelených kouliček doslova brodily. Jejich sklizeň vrcholí právě v zimních měsících a venku zcela klidně odolávají mrazu do -15 °C. Skrývají v sobě spoustu vitamínů a dalších látek prospěšných pro zdravý provoz našeho těla a hlavně v zimě přirozeně posilují naši imunitu. Jako by samy věděly, že v době jejich sezony je nejvíce potřebujeme. Dají se totiž sklízet přímo ze záhonu, a tak máme ceněné vitamíny B a C stále po ruce. Nejlepší jsou do dvou dnů po utržení, pak snadno hořknou a ztrácí svou typickou vůni a chuť. Nestihneme-li je zpracovat tak rychle, můžeme je zamrazit. Když projdou mrazem jsou jemnější. Naopak dlouhým vařením nebo pečením se v nich vitamíny (zejména B1 - thiamin a B9 - kyselina listová) ničí. Jejich typická chuť a nezaměnitelná vůně však každému nesedí, což je škoda. 

Kdykoliv je někde v obchodě nebo na tržišti vidím, velice ráda sáhnu pro pár vitamínových bombiček a přemístím je do svého nákupního košíku, neboť vypěstovat je doma na zahrádce aspoň do velikosti cvrnkací kuličky se mi zatím kvůli nenechavým mšicím nepodařilo. Věřím však, že jednou ty nenažrané nenechavé mšice porazím a na zelených kouličkách si budeme pochutnávat zase my.

Poznali jste, o kom je tu řeč?

Přece o kapustě. O kapustě růžičkové.

 
 
Kapustičková polévka
.....................................................
několik růžiček kapusty
1 střední cibule
menší klobása nebo špek
2 zarovnané lžíce hladké mouky
2-3 brambory
1 l vody
1/4 lžičky mleté papriky
česnek, sůl, pepř
 
Kapustičkám seřízněte košťál, odstraňte zvadlé vrchní lístky, kapustičky omyjte a odložte je stranou. Do polévky přijdou až ke konci vaření, aby si zachovaly vitamíny v nich obsažené, uvařit či rozvařit je zcela do mrtva není žádoucí.
Cibuli nakrájejte nadrobno a nechte ji v hrnci na rozpuštěném sádle lehce zpěnit, přidejte na kostičky pokrájenou klobásu nebo špek a opékejte, zasypte hladkou moukou, zarestujte jíšku, přidejte mletou papriku a krátce zamíchejte. Papriku nechte jen rozvonět, delším restováním by zhořkla. Přilijte vodu, přidejte brambory, osolte a nechte vařit 15-20 minut, ke konci vaření, než budou brambory zcela měkké, přidejte kapustičky - můžete je rozkrojit na poloviny, na čtvrtky nebo přidávat po lístcích. Hotovou polévku dochuťte solí, čerstvým mletým pepřem a prolisovaným česnek. Vadí-li někomu štiplavá chuť čerstvě prolisovaného česneku, může ho do polévky přidat ve fázi restování s klobáskou a i pro česnek platí kratší doba restování, jinak může zhořknout.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
                                                                                 
Líbil se článek? Sdílejte ho s přáteli
Štítky
Nepropásněte novinky na mém blogu
Můžete se kdykoli odhlásit.
Vytvořeno na Eshop-rychle.czEshop-rychle.cz