Sýrové kapání
Polévka je grunt ....
a naše děti brblají, proč musí být pokaždé k obědu polévka. Mně zase připadá oběd bez polévky takový ošizený, jako by mu něco chybělo. Ale přiznávám, že někdy ho taky trošku ošidím a polévku neuvařím. Buď z časových důvodů a nebo prostě nevím jakou. Na druhou stranu jsou zase polévky, kterých bych mohla vařit obrovské hrnce, aby bylo dost na přidávání.
Dnes jsem opět zavzpomínala na školní jídelnu, ve které kralovala moje maminka, jak už jistě víte z předchozích příběhů. Posledních pár týdnů se často vracím v myšlenkách do té doby a hledám inspiraci. Zeleninovou polévku se sýrovým kapáním jsem měla docela ráda. Tyhle malé sýrové nočky byly na celé polévce nejlepší. Sice nevím, jak má správné kapání vypadat, prostě dělám malé nočky přes děrované sítko. Moje mamka přidávala do polévky někdy i zelený hrášek.
A že už se nám na zahradě objevily první lístky libečku, neváhala jsem a pár jich utrhla. Jeho výrazné aroma dodá celé polévce takový jarní lehce pikantní šmrnc.
Zeleninová polévka se sýrovým kapáním
............................................................
mrkev
petržel
vývar (drůbeží, kuřecí)
máslo
sůl
zelené bylinky -
libeček, petrželka, pažitka
(co zrovna máte po ruce)
sýrové nočky:
tvrdý sýr (Eidam)
krupička
vajíčko
mléko dle potřeby
Mrkev a petržel očistěte a nastrouhejte najemno. V hrnci na másle chvíli orestujte mrkev, aby pustila šťávu a zároveň dostane polévka lehce žlutou barvu. Přilijte vývar, přidejte nastrouhanou petržel, najemno pokrájenou nať libečku a povařte asi dvacet minut.
Mezitím připravte nočky:
do misky nastrouhejte najemno tvrdý sýr, přidejte vajíčko, krupičku a vymíchejte kompaktní těstíčko. Bude-li se vám zdát příliš tuhé, rozřeďte je troškou mléka.
Do horké bublající polévky zavařte nočky. Někdo používá hrubou stranu strouhátka, já mám takové speciální čtverečkované sítko, spíš mřížka. Dá se běžně koupit v domácích potřebách.
Jakmile vyplavou nočky na povrch polévky, nechám polévku ještě 1-2 minutky povařit a je hotovo. Dle potřeby dosolte a přidejte pokrájenou pažitku nebo mladou zelenou nať petržele.
Pro milovníky nočků a knedlíčků je tohle ideální polévka.