Krevetí
V posledních dnech a týdnech připomíná moje vaření volnomyšlenkářskou cestovatelku kolem světa než kuchařku pevnou v kramflecích, věrnou klasikám své země. Stalo se tak po jedné vášnivé rozpravě s mým mužem během jízdy v autě. Diskuze nenápadně přešla v monolog, kdy vy nemůžete, byť po tom bláznivě toužíte, opustit vozidlo za jeho plné rychlosti. A tak se raději uchýlíte k taktice autobusových cedulek, že s řidičem se za jízdy nemá mluvit. Sedíte hluboko zabořená v sedadle auta, natlakovaná jako Papinův hrnec a vší silou se snažíte, aby se páře nahromaděné uvnitř nepodařilo ani náhodou trochu ujít, natož vybuchnout.
Slova řidiče vyskakují z jeho úst tak rychle jako praskající zrnka kukuřice a vy máte co dělat, abyste všechny tyhle nabubřelé popcorny stačila pochytat. A pak vás ten největší ze všech, v přestrojení za smažený kuřecí řízek, zasáhne. Jídlo postrádá veškerý glanc, vtip a šmrnc, nudné jídlo bez nápadu ze suchých kuřecích prsíček. Přičemž slovo prsíčka evokuje v mužích většinou plodnost, krásu, šťavnatost a vášeň. Chtělo se mi říct: "Trefa mimo terč! Zrovna kuřecí maso se na našem jídelníčku objevuje velmi zřídka!" ale rozmyslela jsem si to.
Vyměnit nudná opakující se jídla za nová, neokoukaná, rozšířit dětem obzory, radil další vystřelený slovní popcorn. Jenže naše děti, na rozdíl od autora této myšlenky, nemají ani nejmenší touhu cokoliv na skladbě našich jídel měnit. Pro ně jsou známá opakující se jídla jistotou domácího krbu a čas pro otevření vrátek k objevování nepoznaných chutí teprve přijde. Zatím se jim drobné změny musí podstrkovat zcela nenápadně, nenásilně a pozvolna. A tuhle zradu na ně občas připravím i za cenu, že novinka na talíři nezíská hned na poprvé zlatou medaili.
Pokličku Papinova hrnce se mi podařilo udržet pevně na svém místě až do cíle a doma pak už jen tichounce dobublávaly poslední bublinky přinášející nové nápady.
Zcela nečekanou, leč pro mě zábavnou, jízdu jsme tak nastoupili s kastrolem plným Boeuf bourguignon, francouzské klasiky na pozadí filmu Julie a Julia.
Potvory z moře vytažený prověřily moje kuchařské schopnosti v oblasti středomořské kuchyně a Spaghetti frutti di Mare slavily svůj úspěch a obdiv u čtyř z mých pěti strávníků. Ten pátý se sám dobrovolně vrhl přes palubu s kručícím žaludkem.
Polský žurek z žitného kvasu připomínal více naši bramboračku než originál, který jsme ochutnali na poloostrově Hel. Porazit tento nezapomenutelný gastro zážitek se mi jen tak lehce nepodaří.
Otázka života a smrti “Se šípkovou nebo se zelím?” u nás nezazněla. Nedala jsem rodinné smečce šanci a rovnou servírovala kančí ragú se šípkovou a karlovarským knedlíkem.
Závan slovenských hor jsme pocítili díky bryndzové polévce, která se dočkala za svoji krátkou kariéru již druhého vydání.
Tři banány na konci života jsem vzkřísila díky receptu mé dcery a k ranní pohodě přispěl voňavý Banana bread.
Z remízků a polí k nám zavítal zajíc na smetaně. Naštěstí žádný strávník od stolu neutekl dokud neměl prázdný talíř.
Omylem otevřená plechovka mangového pyré dala vzniknout novému nepečenému dezertu, a to mangovému chesecakeku.
A zatím poslední putování v kuchyni nás zavedlo do exotického Thajska.
Netajím se tím, že asijská kuchyně nepatří zrovna mezi moje silné stránky a asi ani mezi slabé stránky, v podstatě mezi žádné. Mého muže jsou to chutě velmi oblíbené, zatímco já jsem jeho pravým opakem. Tahle kuchyně byla pro mě donedávna ještě čistý nepopsaný list papíru. Nyní se tyhle prázdné stránky začínají pomalu zaplňovat vyzkoušenými recepty. A protože "Co tě nezabije, to tě posílí!" sílí i moje kuchařské zkušenosti s asijskými experimenty.
Díky kokosovému mléku je tahle krevetí polévka jemná, zároveň mírně pálivá, ale ne natolik, že by vám shořela pusa. Ovšem také záleží na tom kolik a jakou papričku použijete. Uvařené krevety jí zase propůjčují lehký rybí nádech. Když se pak všechny chutě společně propojí, vznikne dokonalá lahodná kombinace, které jen těžko odoláte.
1/2 menší Chilli papričky
3 cm čerstvého zázvoru
1 menší cibule
1/2 červené papriky
1 lžíce červené kari pasty
400 ml kokosového mléka
250 g krevet
2 lžíce sójové omáčky
2 lžíce rybí omáčky
1 lžička třtinového cukru
pažitka, čerstvý koriandr
rýžové nudle
Chilli papričku zbavte semínek a nasekejte ji, cibuli nakrájejte nadrobno, zázvor nastrouhejte najemno, červenou papriku nakrájejte na menší kousky. Rýžové nudle připravte dle návodu na obale. Červenou kari pastu jsem použila nepálivou, krevety mražené, které jsem nechala před vložením do polévky povolit.
V hrnci rozehřejte kokosový olej, přidejte chilli papričku, kari pastu, cibuli, zázvor a restujte asi tak 2 minuty, přidejte červenou papriku a ještě krátce zarestujte. Přilijte kokosové mléko, vodu, krevety, sójovou a rybí omáčku, limetkovou šťávu a cukr. Společně vařte 20-25 minut, občas s polévkou zamíchejte.
Polévku podávejte s rýžovými nudlemi posypanou pažitkou nebo čerstvým koriandrem.