Krutý prsa
U nás se krůtě říkalo morák. Abych to ale uvedla na pravou míru, správně je to takhle: morák je krocan a krůta je morka.
Když jsem byla malá, považovala jsem je za nebezpečná zvířata, vlastně ptáky. Takoví velcí chodící bílošedočerní ptáci s čímsi červeným visícím a plandajícím pod krkem. Jenom aby nešel někdo kolem také s kouskem červeného oblečení na sobě. To se pak dokázali ti líně chodící ptáci najednou rozběhnout takovou rychlostí za svým červeným cílem a při tom vydávali hrůzu nahánějící zvuky. Klovnutí bych od nich rozhodně riskovat nechtěla, říkala jsem si pokaždé, když jsem je s malou dušičkou pozorovala za sousedovým plotem.
Maminka říkala, že krůty a krocani mají devatero druhů masa, ale já je v mé porci na talíři nikdy nenapočítala.
Když mi předloni přistála půlka obrovské krůty doma na stole, mohla jsem si ji na těch devatero druhů masa sama rozdělit. Z obchodů známe tak akorát krůtí prsa, stehna nebo palice, popř. křídla a krky. Krůta má však i další chuťově velice zajímavá masa.
Ne, že bych si nedokázala sama poradit s takovým velkým ptákem, ale vím, jak se můj muž cítí blaženě v roli řezníka. S radostí se chopil nože a vocilky. Přestože si v řeznických potřebách koupil pomalý nůž, jeho tahy byly rychlé a přesné. Nechtěla jsem riskovat, že budu před každým vařením dumat nad každým balíčkem zmraženého masa, co v něm je, tak jsem také rychle ale velmi opatrně hlásila, jak má který kousek krájet. Dovolila jsem si tedy řezníkovi fušovat do řemesla, ale jen z titulu kuchařky.
Krůtí medajlonky
v jemně pikantní omáčce
................................................
krůtí prsní řízky
plnotučná hořčice
kečup
muškátový oříšek
sůl, pepř
Plátky masa zlehounka naklepejte paličkou na maso, žádné velké mlácení ať z nich nemáte roztlučené hadýrky, jenom jemně je naťukejte, mírně osolte a opepřete, opravdu raději méně než více, ať nemáte výslednou omáčku přesolenou.
V pánvi na rozpáleném oleji zprudka orestujte z obou stran připravená masa, ty už opečené si odkládejte do zapékací mísy nebo pekáčku.
Po posledním opečeném plátku nalijte do pánve opatrně trochu vody, bude to prskat a samozřejmě pářit, přilijte podle potřeby další vodu, zamíchejte přípečky ode dna. V případě, že budete mít přípečky víc připálené nebo až černé, raději nedávejte, měli byste omáčku hořkou.
V malé misce smíchejte plnotučnou hořčici, kečup a několik strouhnutí muškátového oříšku na kašičku a nalijte ji do pánve, dobře promíchejte a vše poté nalijte na opečené plátky masa.
Pekáček či zapékací mísu vložte do nahřáté trouby a neche maso s omáčkou krátce zapéct. Bude-li se vám zdát omáčka příliš hustá, dle potřeby ji rozřeďte vodou.
Přesný poměr hořčice a kečupu nevím, dávám vše od oka, ze začátku vám může být úplně jednoduchým vodítkem toto: víc hořčice - omáčka bude kyselejší, pikantnější, více kečupu znamená, že omáčka bude více sladší.
Jemně pikantní omáčka dá méně výrazným krůtím prsům šmrnc, jako příloha se skvěle hodí bramborová kaše. Její hedvábná konzistence, díky mléku a máslu přidaným během šlehání brambor, celou kompozici hotového pokrmu příjemně doladí.
Můj muž celý oběd zakončil slovy: "Omáčka je skvělá, sladkoslanákyselápikantní, tak to mám rád, ale to maso, to maso je suchy kuřeci." Obě naše holky s talířema vymetenýma do posledního soustíčka se na něj udiveně koukly, pak mrkly na mě, pak zpátky na něj a dvojhlasně řekly: "To byly ale krůtí prsa!"
Holt kritika je někdy krutá.