Logo
0 ks
za 0 Kč
Nákupní košík je prázdný
Potřebujete poradit? Neváhejte nás kontaktovat.
  1. Úvod
  2. Blog
  3. Sladké pečení
  4. Čízkejk ryloudyt

Čízkejk ryloudyt

V pořadí třetí verze cheesecaku vznikla, jak jinak, opět zcela náhodně. Na začátku února jsem totiž objevila zapomenutou dózu plnou vánočních perníčků. A že inspirace je nakažlivá  v každé roční době, vzpomněla jsem si na vánoční cheesecake jedné mladinké blogerky. Zapomenutí perníčci tak byli uchráněni před ostrými zobáky slepic a my si slastně užívali smetanově krémové spojení tvarohu, vaječného likéru s jemným aroma perníkového koření. S plnou pusou jsem požádala mého muže o název pro tenhle vydařený kousek. Nenechal se dlouho přemlouvat a po prvním čízkejku a následném čízkejk apgrejtu vyplivl názvy hned pro několik budoucích čízkejkových variant  - ryloudyt,  betaveržn, revolúšn, rekavery. Jen doufám, že mě po těch jeho názvech nečeká nějaký ctrl-alt-dylýt.

 

 

Sladkou kořením voňavou tradici pečení a zdobení perníkových chaloupek před Vánocemi zavedl můj muž. Letos si u mě objednal spoustu těsta, aby prý bylo dostatek stavebního materiálu pro všechny. Prostě na pět chaloupek. Hlavní stavbyvedoucí a manažer celého projektu byl on, já jen zastávala funkci hlídače trouby. I přes dostatečné množství perníkového těsta nevytvářely letos naše děti žádné mrakodrapy a pětipatrové chalupy, nýbrž malé chaloupečky. Ze zbylého těsta, a že ho bylo, jsem pak statečně do pozdních odpoledních hodin vykrajovala a pekla stromečky, komety, rybičky a různé vánoční tvary. Od krbu a od trouby bylo v kuchyni nesnesitelné vedro. S posledním plechem, skoro také  upečená, jsem se těšila do chladivé sprchy a následného úklidu mé osoby do postele. Potřebovala jsem pořádný restart, který nastane jedině po vydatném spánku. Ještě aby se mi tak o těch pernících zdálo.!
A pak jsem tu dózu s nenazdobenými perníčky objevila na začátku února.

 

Perníčkový cheesecake s vaječným likérem
................................................

200 g perníčků
1 lžíce vaječného likéru
40 g másla

500g tučného tvarohu
100g krémového sýru
100g moučkového cukru
90 ml vaječného likéru
šťáva z 1 pomeranče
3 vejce

1 žloutek
nastrouhaná kůra z chem.neošetř.pomeranče

Dno dortové formy vyložte pečicím papírem, boky vymažte máslem. Perníčky rozdrťte nebo rozmixujte, smíchejte je se změklým máslem a vaječným likérem. Perníčkovou drobenku napěchujte na dno formy, lžící urovnejte a korpus zapečte 10 minut v předem nahřáté troubě na 170 °C. Během přípravy krému korpus zchladne.

Moučkový cukr přesyjte do mísy ať v něm nejsou hrudky, přidejte vejce a žloutek, ručně metlou společně promíchejte. Postupně přidávejte tvaroh, krémový sýr, vaječný likér, pomerančovou šťávu a kůru. Namíchaný krém nechte chvíli odpočívat, aby z něj vyšly na povrch nežádoucí bublinky. Párkrát s mísou bouchněte o stůl či pracovní desku, aby bublinky popraskaly. Je-li krém hodně našlehaný, plný bublinek, cheesecake se v troubě nafoukne, a to my nechceme. Chceme krásně rovný nepopraskaný nenafouklý povrch.

Troubu předehřejte na 160 °C. Cheesecake se peče ve vodní lázni, a proto pro jistotu obalte dortovou formu zespodu alobalem, tak do poloviny její výšky.
Namíchaný krém nalijte do formy na předpečený zchladlý korpus, opět formou bouchněte, aby vyšly bublinky, které se stihly ještě utvořit a zároveň se vyrovná povrch cheesecaku. Těsně pod mřížku v troubě dejte plech, výšku zvolte tak, aby se pod mřížku krásně vlezl, do plechu nalijte horkou vodu nebo přímo vařící z rychlovarné konvice, v troubě se utvoří pára, rychle na mřížku postavte formu s cheesecakem a zavřete.
Cheesecake pečte asi 35-40 minut. Prvních 30 minut troubu vůbec neotvírejte. Poklepáním lžící na bok formy zjistíte konzistenci cheesecaku, pečení končí ve chvíli, kdy se krém třepe jako želé. Dokud se vám nebude zdát, že má tuto konzistenci, kontrolujte cheesecake raději každých pět minut. Povrch cheesecaku by neměl zhnědnout. Upečený cheesecake nevyndávejte ven hned, nechte ho v pootevřené troubě chladnout. Vychladlý cheesecake pak ještě uložte na pár hodin, ideálně přes noc, do lednice.
Zdobte drobečky perníčků nebo kopečkem šlehačky s kouskem pomeranče a přelivem z vaječného likéru.

 

 

Líbil se článek? Sdílejte ho s přáteli
Nepropásněte novinky na mém blogu
Můžete se kdykoli odhlásit.
Vytvořeno na Eshop-rychle.czEshop-rychle.cz