Logo
0 ks
za 0 Kč
Nákupní košík je prázdný
Potřebujete poradit? Neváhejte nás kontaktovat.
  1. Úvod
  2. Blog
  3. Sladké pečení
  4. Perníková sakrajda

Perníková sakrajda

Říjnový časopis Apetit je plný podzimních receptů lákajích bez váhání navážit suroviny a pustit se do pečení. Nejednou jsem se však spálila receptem z časopisu, kdy si na hotovém výrobku, v tom lepším případě, pochutnaly naše ovce. Perníkový závin neboli "staročeská Sakrajda" vypadal lákavě, ale nějak jsem si nedokázala přesně představit trojkombinaci chutí - perník, povidla, ořechy. Jako na zavolanou se nám připletl do cesty minulou sobotu při návštěvě farmářských trhů na pražské Náplavce perníčkový stánek. Děti vybíraly a rozmýšlely se, zda perníček nebo maxi vanilkový rohlíček nebo linecké kvítečko. Pozorovala jsem je z povzdálí. Prohlížela jsem si také všechny ty napečené dobroty a v tom mi oči sjely na ošatku ukrytou v záplavě atraktivnějších kousků. Málem jsem ji přehlédla.
"Tak ještě prosím tady jeden tenhle kousek" a ukázala prstem na perníkový závin. "Ani ho nebalte, hned ho sníme". Pro jistotu jsem dala skoro půlku ochutnat staršímu synkovi. On je takový náš Jeníček perníčkový a bude-li mu chutnat, vyzkouším ho upéct doma. Ne Jeníčka, ten závin, přece.

Perníkový závin - Sakrajda
.....................................................
200 g pšeničné hladké mouky
100 g jemné celozrnné žitné mouky
1 lžička kypřicího prášku do pečiva
2 lžičky perníkového koření
1/2 lžičky mletého zázvoru
1/2 lžičky mletého hřebíčku
220 g moučkového cukru
2 lžíce medu
1 vejce + jedno na potření
60 g změklého másla
1 lžíce rumu
mléko na případné zředění
švestková povidla (cca 250-300g)
190 g vlašských ořechů 
(menší část nasekaných nadrobno, zbytek mleté)

Do mísy nasypte obě mouky, promíchejte s kypřícím práškem a kořením, přidejte cukr, med, vajíčko, změklé máslo, rum a vypracujte hladké nelepivé těsto, zdá-li se vám přiliš tuhé přidejte 1-2 lžíce mléka. Těsto zabalte do potravinářské folie a nechte přes noc odležet v lednici.

Na poučeném vále vyválejte z těsta obdélník silný asi 5mm. Povidla smíchejte s mletými ořechy, potřete jimi plát těsta, posypte nasekanými ořechy (nějaké si ještě odložte na posypání zavinutého štrůdlu) a zarolujte z delší strany do rolády. Přemístěte spojem dolů na plech vyložený pečícím papírem, potřete rozšlehaným vajíčkem a posypte sekanými ořechy.

Závin pečte v předem nahřáté troubě na 180°C 30-40 minut nebo dokud perník nezezlátne. Upečený závin potřete rozpuštěným máslem, v němž jste rozmíchali trošku rumu. Nechte vychladnout, před podáváním můžete pocukrovat. Závin není tak sladký, jak se jeví na první pohled, po přečtení receptu.

A kde se vzal název "Sakrajda"? To se mi bohužel nepodařilo vypátrat, jedinou zmínkou je, že se jedná o krkonošskou specialitu. Ve většině článků a receptů je závin spojován s vánočním časem. Myslím si, že ale báječně doladí už nynější atmosféru podzimních chladných, mlhavých a upršených dnů. 

Kouzlo podzimního večera, melancholická nálada se nenápadně plíží do nitra mé mysli, z krbu je slyšet praskání polínek, zachumlaná do deky, s hrnečkem teplého čaje v ruce a v puse začínající koncert dokřupava upečených oříšků, pikantního povidlí a sladkého kořeněného perníku, jednoduché a přitom geniální, té chuti se nejde nabažit, můžu jen potichu potichoučku jako zaklínadlo zašeptat Sakra, sakrajda, to je ale dobré!
                                                                 

 

Líbil se článek? Sdílejte ho s přáteli
Nepropásněte novinky na mém blogu
Můžete se kdykoli odhlásit.
Vytvořeno na Eshop-rychle.czEshop-rychle.cz