Perníková sakrajda
Říjnový časopis Apetit je plný podzimních receptů lákajích bez váhání navážit suroviny a pustit se do pečení. Nejednou jsem se však spálila receptem z časopisu, kdy si na hotovém výrobku, v tom lepším případě, pochutnaly naše ovce. Perníkový závin neboli "staročeská Sakrajda" vypadal lákavě, ale nějak jsem si nedokázala přesně představit trojkombinaci chutí - perník, povidla, ořechy. Jako na zavolanou se nám připletl do cesty minulou sobotu při návštěvě farmářských trhů na pražské Náplavce perníčkový stánek. Děti vybíraly a rozmýšlely se, zda perníček nebo maxi vanilkový rohlíček nebo linecké kvítečko. Pozorovala jsem je z povzdálí. Prohlížela jsem si také všechny ty napečené dobroty a v tom mi oči sjely na ošatku ukrytou v záplavě atraktivnějších kousků. Málem jsem ji přehlédla.
"Tak ještě prosím tady jeden tenhle kousek" a ukázala prstem na perníkový závin. "Ani ho nebalte, hned ho sníme". Pro jistotu jsem dala skoro půlku ochutnat staršímu synkovi. On je takový náš Jeníček perníčkový a bude-li mu chutnat, vyzkouším ho upéct doma. Ne Jeníčka, ten závin, přece.
Perníkový závin - Sakrajda
.....................................................
200 g pšeničné hladké mouky
100 g jemné celozrnné žitné mouky
1 lžička kypřicího prášku do pečiva
2 lžičky perníkového koření
1/2 lžičky mletého zázvoru
1/2 lžičky mletého hřebíčku
220 g moučkového cukru
2 lžíce medu
1 vejce + jedno na potření
60 g změklého másla
1 lžíce rumu
mléko na případné zředění
švestková povidla (cca 250-300g)
190 g vlašských ořechů
(menší část nasekaných nadrobno, zbytek mleté)
Do mísy nasypte obě mouky, promíchejte s kypřícím práškem a kořením, přidejte cukr, med, vajíčko, změklé máslo, rum a vypracujte hladké nelepivé těsto, zdá-li se vám přiliš tuhé přidejte 1-2 lžíce mléka. Těsto zabalte do potravinářské folie a nechte přes noc odležet v lednici.
Na poučeném vále vyválejte z těsta obdélník silný asi 5mm. Povidla smíchejte s mletými ořechy, potřete jimi plát těsta, posypte nasekanými ořechy (nějaké si ještě odložte na posypání zavinutého štrůdlu) a zarolujte z delší strany do rolády. Přemístěte spojem dolů na plech vyložený pečícím papírem, potřete rozšlehaným vajíčkem a posypte sekanými ořechy.
Závin pečte v předem nahřáté troubě na 180°C 30-40 minut nebo dokud perník nezezlátne. Upečený závin potřete rozpuštěným máslem, v němž jste rozmíchali trošku rumu. Nechte vychladnout, před podáváním můžete pocukrovat. Závin není tak sladký, jak se jeví na první pohled, po přečtení receptu.
A kde se vzal název "Sakrajda"? To se mi bohužel nepodařilo vypátrat, jedinou zmínkou je, že se jedná o krkonošskou specialitu. Ve většině článků a receptů je závin spojován s vánočním časem. Myslím si, že ale báječně doladí už nynější atmosféru podzimních chladných, mlhavých a upršených dnů.
Kouzlo podzimního večera, melancholická nálada se nenápadně plíží do nitra mé mysli, z krbu je slyšet praskání polínek, zachumlaná do deky, s hrnečkem teplého čaje v ruce a v puse začínající koncert dokřupava upečených oříšků, pikantního povidlí a sladkého kořeněného perníku, jednoduché a přitom geniální, té chuti se nejde nabažit, můžu jen potichu potichoučku jako zaklínadlo zašeptat Sakra, sakrajda, to je ale dobré!