Králík na letní zelenině
Možná jste o tom slyšeli, možná četli, možná to víte, možná to nevíte a nebo vám sama intuice napovídá. Jsou jídla zimní, která nás mají zahřát a zasytit. A jídla letní, lehká, co zaženou pocit hladu, v případě, že ho v parných létech vůbec pocítíme. Těžko si představit, jak v předvánočním čase svíráte rukama zachumlanýma v teplých pletených rukavicích sklenici mojita a brčkem promícháváte mátové lístky mezi ledovými kostkami a ucucáváte osvěžující nápoj. A co teprve hrneček voňavého horkého svařeného vína v červencový teplý podvečer pod letní hvězdnou oblohou, nemyslitelná kombinace. Určitě byste si v lednu, kdy venku mrzne až praští, dali raději horkou vydatnou polévku na zahřátí než ledový salát s variací podobných zelených listů, s balzamikem, s rajčaty, sýrem či olivami, přímo stvořených pro horké letní dny.
A proč to všechno tady píšu? Protože jsem někde četla, že králík je typický letní typ, že králičí maso nepatří mezi zimní zahřívací pokrmy.
Vrátím-li se myšlenkami o několik let zpátky, tak králíka jsme mívali doma k obědu celoročně, jenom se měnila jeho úprava. V zimních chladných obdobích byl s omáčkou buď jako svíčková nebo na paprice, pečený s kapustou nebo špenátem, ve všech těchto variantách s knedlíkem. V létě využila maminka čerstvá rajčata a papriky a přidala je do pekáčku ke králičímu masu. Klasická známá vůně pečeného masa, česneku, cibule a kmínu se spojením s rajčaty a paprikami proměnila v cosi neobvyklého, co vás nutí bez přestání nosem čichat a nasávat tu novou nepopsatelně lahodnou vůni. Nenápadně se linula z trouby, patřila králíkovi na zelenině, zapsala se navždy do paměťových chuťových buněk a aniž bych tehdy nakukovala do trouby, bez zaváhání jsem věděla, co budeme mít k obědu.
Králík pečený na zelenině
.................................................
králičí maso
česnek, cibule
rajčata
světlezelené papriky
kmín, sůl, tymián, oregano
vajíčka
Naporcované kousky masa omyjte, očistěte, osolte, okmínujte, potřete rozetřeným česnekem a vložte do pekáčku. Česnek nemusí být rozetřený nebo rozmačkaný, můžete ho nakrájet na tenká kolečka. Přidejte pár snítek tymiánu, cibuli nakrájenou na půlkolečka, vše mírně podlejte vodou, zakryjte pekáček a pečte v předem nahřáté troubě na 180°C dokud nebude maso měkké.
Během pečení maso občas polijte vypečenou šťávou a také kontrolujte, aby se vzniklá šťáva nevypekla. Podle potřeby tedy dolévejte vodu.
Před koncem pečení přidejte do pekáčku papriky nakrájené na tenké proužky a rajčata nakrájená na čtvrtky, nechte chvíli změknout a pak celý obsah pekáčku zalijte rozšlehanými vajíčky. Pro středomořský nádech můžete do vajíček přidat oregano. Jakmile vajíčka ztratí tekutou podobu, máte hotovo, můžete servírovat.
Chcete-li ještě vytuněnější verzi a dietního králíka trošku kaloricky posílit, zasypte vše strouhaným sýrem a nechte sýr rozpustit.
Tohle jídlo v podstatě přílohu ani nepotřebuje. Ale jestli by vám přišlo maso se zeleninou a vajíčkem na talíři jaksi chudé, dejte si k nim vařené brambory. Vidličkou je rozmačkejte ať nasají lépe tu skvělou šťávu, co se ukrývá na dně pekáčku.