Logo
0 ks
za 0 Kč
Nákupní košík je prázdný
Potřebujete poradit? Neváhejte nás kontaktovat.
  1. Úvod
  2. Blog
  3. Vánoční cukroví
  4. Pařížské tyčinky

Pařížské tyčinky

Kde vzaly tyhle tyčinky svůj název, se mi nepodařilo vypátrat. Pečeme je odjakživa podle babiččina receptu z jakési staré zažloutlé kuchařky a bezpochyby patří mezi moje nejoblíbenější cukroví. I našim dětem velmi zachutnala kombinace jemně kořeněného oříškového korpusu s křupavou lehce pikantní citronovou polevou. 
Možná jsou tyčinky pařížské právě pro tu svou nadýchanou bílou polevu připomínající šlehačkové věžičky baziliky Sacré - Coeur v Paříži. 


Pařížské tyčinky

...................................
1 vejce
1 žloutek
200 g moučkového cukru
200 g mletých vlašských ořechů
50 g strouhanky
skořice mletá
hřebíček mletý
strouhaná citronová kůra
malá lžička rybízové marmelády

poleva: 1 bílek, cukr moučka, citronová šťáva

Vejce, žloutek a cukr vyšlehejte do pěny, přidejte ostatní suroviny, vypracujte těsto a nechte chvíli odpočinout.

Zatímco bude těsto odpočívat, připravte si polevu.
Z bílku, moučkového cukru a citronové šťávy vymíchejte hustou pevnou bílou polevu. Babička vždycky říkala, že se v polevě musí udělat vařečkou rýha a podle toho jak rychle stopa po vařečce mizela, se míchalo dál nebo bylo hotovo. Zůstává-li tedy po vařečce viditelná rýha, je poleva dobře umíchaná.

Odpočinuté těsto vyválejte na ne moc tenkou placku (asi 3 - 4 mm silnou), odkrojte okraje, aby vznikl obdélník či čtverec, odkrojky zhňácejte opatrně do sebe a znovu vyválejte na placku. Nebo nepravidlené krajové útvary můžete nechat a upéct pro nedočkavé ochutnávače. Celou plochu vyválené placky potřete rovnoměrně bílkovou polevou. Vroubkovaným rádýlkem krájejte proužky - tyčinky stejně široké, stejně dlouhé a pomocí nože je přenesete na na plech na pečicí papír. Dělá se to tak, že tyčinku podeberete ploškou nože a ti šikovnější takhle přenesou i několik tyčinek najednou. Ale pozor na těžiště tyčinek! Rády přepadávají! A to víte, pokaždé plácnou sebou dolů tou namazanou stranou.

Pečte velmi pozvolna v troubě nahřáté na 150 °C a během pečení stále kontrolujte jejich stav, poleva by měla zůstat bílá. Upečené jsou ve chvíli, kdy prstem jemně do tyčinky na plechu strčíte a ona se sama odlepí ze svého místa. Teplotu trouby je nutné přizpůsobit dle vlastních zkušeností. Každá trouba přece jen peče jinak.
Přiznám se, že se mi ještě snad nikdy nepodařilo mít všechny tyčinky krásně sněhově bílé, i když u trouby stále hlídkuju. To pak stačí se na chviličku někam vzdálit, na minutku něco jiného udělát a hned jsou tyčinky nahnědo.

 

 

Líbil se článek? Sdílejte ho s přáteli
Nepropásněte novinky na mém blogu
Můžete se kdykoli odhlásit.
Vytvořeno na Eshop-rychle.czEshop-rychle.cz