Logo
0 ks
za 0 Kč
Nákupní košík je prázdný
Potřebujete poradit? Neváhejte nás kontaktovat.
  1. Úvod
  2. Blog
  3. Kynuté těsto
  4. Univerzální recept na kynutí

Univerzální recept na kynutí

Tohle je opravdu letní bomba, nejen kalorická. Dosud nepoznaný výbuch zažijí vaše chuťové buňky a váš mozek zcela zaplaví endorfin tzv. hormon štěstí. A přitom stačí tak málo. Ukrýt dovnitřku klasických kynutých knedlíků maliny. Že neumíte kynuté knedlíky a s kynutým těstem nekamarádíte? Obáváte se dělových koulí nebo naopak nevzhledných rozvařených knedlí? Nebojte se nic a vrhněte se do nich po hlavě, s tímto receptem je jistě zvládnete. Kdo se bojí, nesmí do lesa - na maliny a moje maminka vždycky říká: "Žádný učený z nebe nespadl!"

Ovocné knedlíky jsou tradiční jídlo české, moravské, slovenské, rakouské, ale i polské kuchyně. V Česku se knedlíky připravují z těsta kynutého, tvarohového nebo bramborového. Plní se různými druhy ovoce a posléze se připravují varem ve vroucí vodě, tak praví wikipedie.
Sezona ovocných knedlíků začíná s první červenou jahodou a v těsném závěsu nastupují meruňky, maliny, borůvky, rybíz, ostružiny ..... v podstatě knedlíky můžete plnit ovocem dle libosti a vaší chuti. Podávají se teplé posypané nastrouhaným tvrdým tvarohem nebo s kopečkem tvarohu měkkého, s dozlatova upraženou strouhankou,  pocukrované a polité rozpuštěným máslem.
Mimo sezonu čerstvého ovoce, sáhněte po ovoci mraženém a nebo kynuté knedlíky jednoduše naplňte povidlím. V tomto případě místo tvarohu posypte knedlíky mletým mákem.

Kynuté knedlíky s ovocem
......................................................
500 g hrubé mouky
10 g čerstvého droždí
1 menší vejce
250 ml mléka
špetka soli
malá lžička cukru krupice

Do mísy prosejte mouku, udělejte uvnitř mělčí důlek, nasypte do něj cukr, nalijte část vlažného mléka, rozdrobte droždí a nechte vzejít kvásek. 
Aby kvasnice dobře vyskočily mělo by být mléko vlažné. Poznáte to tak, že v něm udržíte prst. V příliš studeném mléce to bude kvasnicím trvat déle a naopak v příliš horkém, se strhají a nevyskočí, jak říkávala moje maminka.
Poté přilijte zbytek mléka, přidejte vajíčko, sůl a vypracujte hladké těsto, které by se nemělo lepit na stěny mísy. Mísu s těstem zakryjte utěrkou a nechte při pokojové teplotě těsto vykynout cca 1 hodinu.

Z těsta lžící odkrojujte malé bochánky, na vále z nich vytvarujte malé placičky a do každé položte ovoce. V případě kyselejších druhů ovoce přidejte k ovoci půl nebo celou lžičku cukru. Těsto s ovocem zavřete jako měšec, pečlivě v prstech konce poslepujte a zamotejte kulaté knedlíky. Nechte je ještě chvíli na vále odpočinout.
Knedlíky vkládejte do většího hrnce s vroucí vodou a vařte pod poklicí zruba 5-8 minut, v polovině varu je otočte vařečkou, někdy se ovšem stane, že se otočí zpět, tak je nechte tak.

Kynuté knedlíky po vyjmutí z vody ihned propíchněte vidličkou nebo špejlí, aby z nich vyšla pára. Pokud byste to neudělali, knedlíky by se srazily.
Uvařené knedlíky v míse potřete rozpuštěným máslem nebo sádlem, tak zůstanou vláčné a neokorají.

Hlavní jídlo nebo dezert, pochutnávejte si na této letní lahůdce, kdykoliv se vám zachce.

Líbil se článek? Sdílejte ho s přáteli
Nepropásněte novinky na mém blogu
Můžete se kdykoli odhlásit.
Vytvořeno na Eshop-rychle.czEshop-rychle.cz