Univerzální recept na kynutí
Tohle je opravdu letní bomba, nejen kalorická. Dosud nepoznaný výbuch zažijí vaše chuťové buňky a váš mozek zcela zaplaví endorfin tzv. hormon štěstí. A přitom stačí tak málo. Ukrýt dovnitřku klasických kynutých knedlíků maliny. Že neumíte kynuté knedlíky a s kynutým těstem nekamarádíte? Obáváte se dělových koulí nebo naopak nevzhledných rozvařených knedlí? Nebojte se nic a vrhněte se do nich po hlavě, s tímto receptem je jistě zvládnete. Kdo se bojí, nesmí do lesa - na maliny a moje maminka vždycky říká: "Žádný učený z nebe nespadl!"
Ovocné knedlíky jsou tradiční jídlo české, moravské, slovenské, rakouské, ale i polské kuchyně. V Česku se knedlíky připravují z těsta kynutého, tvarohového nebo bramborového. Plní se různými druhy ovoce a posléze se připravují varem ve vroucí vodě, tak praví wikipedie.
Sezona ovocných knedlíků začíná s první červenou jahodou a v těsném závěsu nastupují meruňky, maliny, borůvky, rybíz, ostružiny ..... v podstatě knedlíky můžete plnit ovocem dle libosti a vaší chuti. Podávají se teplé posypané nastrouhaným tvrdým tvarohem nebo s kopečkem tvarohu měkkého, s dozlatova upraženou strouhankou, pocukrované a polité rozpuštěným máslem.
Mimo sezonu čerstvého ovoce, sáhněte po ovoci mraženém a nebo kynuté knedlíky jednoduše naplňte povidlím. V tomto případě místo tvarohu posypte knedlíky mletým mákem.
Kynuté knedlíky s ovocem
......................................................
500 g hrubé mouky
10 g čerstvého droždí
1 menší vejce
250 ml mléka
špetka soli
malá lžička cukru krupice
Do mísy prosejte mouku, udělejte uvnitř mělčí důlek, nasypte do něj cukr, nalijte část vlažného mléka, rozdrobte droždí a nechte vzejít kvásek.
Aby kvasnice dobře vyskočily mělo by být mléko vlažné. Poznáte to tak, že v něm udržíte prst. V příliš studeném mléce to bude kvasnicím trvat déle a naopak v příliš horkém, se strhají a nevyskočí, jak říkávala moje maminka.
Poté přilijte zbytek mléka, přidejte vajíčko, sůl a vypracujte hladké těsto, které by se nemělo lepit na stěny mísy. Mísu s těstem zakryjte utěrkou a nechte při pokojové teplotě těsto vykynout cca 1 hodinu.
Z těsta lžící odkrojujte malé bochánky, na vále z nich vytvarujte malé placičky a do každé položte ovoce. V případě kyselejších druhů ovoce přidejte k ovoci půl nebo celou lžičku cukru. Těsto s ovocem zavřete jako měšec, pečlivě v prstech konce poslepujte a zamotejte kulaté knedlíky. Nechte je ještě chvíli na vále odpočinout.
Knedlíky vkládejte do většího hrnce s vroucí vodou a vařte pod poklicí zruba 5-8 minut, v polovině varu je otočte vařečkou, někdy se ovšem stane, že se otočí zpět, tak je nechte tak.
Kynuté knedlíky po vyjmutí z vody ihned propíchněte vidličkou nebo špejlí, aby z nich vyšla pára. Pokud byste to neudělali, knedlíky by se srazily.
Uvařené knedlíky v míse potřete rozpuštěným máslem nebo sádlem, tak zůstanou vláčné a neokorají.
Hlavní jídlo nebo dezert, pochutnávejte si na této letní lahůdce, kdykoliv se vám zachce.