Žloutkové dortíčky

Ořechová kolečka se žloutkovou polevou
........................................................................
........................................................................
210 g hladké mouky
70 g cukru moučka
80 g mletých vlašských ořechů
70 g cukru moučka
80 g mletých vlašských ořechů
140 g změklého másla
1 žloutek
strouhaná citronová kůra
na polevu: žloutek a moučkový cukr
Ze surovin vypracujte hladké nelepivé těsto, nechte je cca půl hodiny odpočinout v chladu. Z těsta vyválejte placku a vykrajovátkem vykrajujte kolečka. Vykrájené tvary pokládejte na plech vyložený pečicím papírem. S pečením neotálejte, budou-li kolečka čekat déle v teple, mohou se v troubě při pečení roztékat.
Pečte v předem nahřáté troubě na 175 °C, kolečka by měla zůstala světlá.
Kolečka slepujte máslovým ořechovým krémem. Horní kolečko namočte ve žloutkové polevě a ozdobte kouskem ořechu.
Žloutková poleva: žloutek s cukrem našlehejte do světlé pěny. Protože většinou dělám tyhle polevy od oka, nevím přesné množství cukru.
Máslový krém: změklé máslo ušlehejte s moučkovým a vanilkovým cukrem do svělé nadýchané pěny, na zahuštění zašlehejte buď uvařený vychladlý vanilkový puding nebo kaši uvařenou z mléka a polohrubé mouky (měla by být zcela hladká, bez hrudek) a přimíchejte mleté vlašské ořechy.

Štítky