Moka oválky
Pro milovníky kávy je toto ideální vánoční cukroví. Je křehké, plněné máslovým krémem a opravdu chutná po kávě. Je třeba ovšem přidávat do těsta i krému kávu mletou zrnkovou, s rozpustnou kávou docílíte spíš slabého kapučína.
Recept na moka cukroví je ze sešitu receptů mojí prababičky a tohle cukroví u nás na Vánoce nikdy nechybělo. Tvary lze vykrajovat různé, kolečka, oválky, s okrajem zubatým či hladkým a jejich typickým znakem je čokoládou malované či napsané písmenko "M".
Moka oválky
..............................
150 g hladké mouky
50 g mletých vlašských ořechů
70 g moučkového cukru
140 g másla
1 žloutek
1 lžička mleté zrnkové kávy
Všechny suroviny zpracujte do těsta, nechte je opět chvíli odpočinout v lednici. Z těsta vyválejte placku, formičkou vykrajujte tvary. Pečte na plechu vyloženým pečicím papírem v předem nahřáté troubě na 180 °C do jemně růžova.
Vychladlé tvary spojte máslovým kávovým krémem a horní dílek ozdobte kávovou polevou a čokoládou napište písmenko "M".
Krém:
125 g změklého másla
20 g moučkového cukru
250 ml mléka
3 lžíce polohrubé mouky
mletá zrnková káva
I přes odbornou radu a detailně popsaný postup od mé kamarádky jsem neměla odvahu pustit se do krému z vařených žloutků, a tak jsem zvolila jednodušší variantu, máslový krém. Nejdříve ale uvařte do hrnku pořádnýho turka, po chvilce sceďte, budete totiž potřebovat ten kávový lógr. Pak z mléka a polohrubé mouky uvařte hustou kaši a nechte ji vychladnout. Změklé máslo vyšlehejte spolu s cukrem do světlé pěny, postupně pozvolna zašlehávejte uvařenou kaši a nakonec vmíchejte dle chuti kávovou sedlinu.
Poleva a dokončení:
Na dozdobení lze použít polevu umíchanou z bílku a moučkového cukru, do které se vmíchá trochu mleté zrnkové kávy. Poleva bude taková sušší a křupavější. Naopak použijete-li hotovou bílou čokoládovou polevu smíchanou s mletou kávou, bude poleva elastičtější a měkčí.
Písmenko M nejlépe napíšete tekutou čokoládovou polevou ve zdobícím sáčku jako je třeba na zdobení perníčků.