Medovníkové kuličky
Medovníké kuličky
...................................
těsto:
250 g hladké mouky
100 g moučkového cukru
1 lžička jedlé sody
1 vejce
2 lžíce medu
30 g rozpuštěného másla
krém:
125 g másla
kondenzované mléko sladké / nebo karamelové
K výrobě medovníkových kuliček můžete použít kondenzované karamelové mléko nebo mléko slazené a to uvařit. Plechovka kondenzovaného slazeného mléka se vaří cca 2 hodiny v hrnci ve vodě. Během vaření dolévejte vodu, aby byla plechovka stále ponořená, uvařené mléko nechte vychladnout, také si je můžete uvařit den dopředu.
Ze surovin vypracujte těsto a vyválejte z něj placku silnou 4 - 5 mm. Válejte ji rovnou na pečicím papíře pro jednoduší přenesení na plech. Upečte v předem nahřáté troubě na 180 °C dozlatova.
Placka nemusí mít žádný luxusní tvar, po upečení a zchladnutí ji stejně bude potřeba nadrtit, rozmixovat, prostě rozsekat na drobečky.
Než upečené těsto vychladne, připravte krém: máslo vyšlehejte do pěny a po částech do něj zašlehávejte karamelové mléko (asi polovina plechovky).
Zchladlé upečené těsto rozdrťte na jemné drobečky, část drobků si odložte stranou na konečné obalování kuliček. Drobečky promíchejte s máslovým krémem a nechte pak odležet v lednici asi dvě hodiny. Z máslovomedové hmoty tvarujte kuličky, obalujte je v odložených drobečkách a ukládejte do papírových košíčků.
Milovníci čokolády mohou kuličky dozdobit jemnou čokoládovou linkou či spirálkou. Do medovníkových drobečků na obalování můžete také přidat trochu mletých vlašských ořechů.