Můžete si pošmáknout nebo máknout
Dřív bývalo běžné, že kdo měl za domem pole, měl tam také malé políčko s mákem. Naše babička to měla přesně tak. A kdo neměl makové políčko doma a měl poblíž velký lán máku, nebylo vůbec těžké pro pár makovic na toto jézeďácké pole zajít. Tehdy asi nikoho nenapadlo, že se v té chvíli stává vlastně lupičem, i když třeba sbíral jen makovice, co nepobral kombajn. A v takového jakože lupiče se měnil náš strejda z Vysočiny a naši pak přivezli domů od něho dva někdy tři pytle plné makovic.
A to zase byla práce pro naši babičku. Sedla si k makovičkám na dvůr a odkrajovala vršky a máček sypala do velké mísy. Pak ho přesívala přes síto a malá smítka a drobky, co propadla sítem k makovým zrnkům, vyfoukávala a u toho všeho jsme jí, já a moje sestra, asistovaly. Mák nechala pak několik dní na zápraží sušit a kdykoliv jsme prošly kolem, zabořily jsme do máku nasliněný prstík, aby se modré kuličky pěkně nalepily. To jemné křupání v puse nás ohromně bavilo. Vysušený mák babička skladovala v plátěném pytlíku v komoře, ovšem při dlouhém skladování i ten nejkvalitnější mák začne hořknout.
Modrý český mák má makovou vůni, nasládlou chuť, modrou barvu, spoustu prospěšných látek a vlastností, obsahuje vysoký podíl vápníku. Naše země patří mezi největší světové producenty makového semene a přesto se tento náš český poklad pančuje dovozovým levným technickým mákem, no co byste na to řekli?
Makový závin
..............................
500 g hladké mouky
90 g krupicového cukru
150 ml mléka + na potření
20 g čerstvého droždí
80 g másla
20 g sádla
2 vejce + 1 na potření
půl lžičky soli
náplň:
200 g mletého máku
80 g krupicového cukru
220 ml mléka
nastrouhaná citronová kůra
V teplém mléce rozmíchejte lžičku cukru, rozdrobte do něj droždí a nechte vzejít kvásek. V míse promíchejte mouku, sůl a zbytek cukru, přidejte vzešlý kvásek i s mlékem, vejce, sádlo, zchladlé rozpuštěné máslo a vymíchejte vařečkou nebo v robotu hladké těsto.
Mísu s těstem zakryjte utěrkou a nechte 1 hodinu kynout. Během kynutí 1 - 2 těsto propracujte vařečkou.
V mezičase si připravte makovou náplň. Mák s cukrem svařte v mléce a do vychladlé směsi zamíchejte citronovou kůru.
Vykynuté těsto rozdělte na poloviny, každou rozválejte na obdélník, potřete makovou náplní a zaviňte. Opatrně závin přeneste na pečicí papír na plech a každý závin potřete vajíčkem rozšlehaným v mléce. Pečte v předem nahřáté troubě při 180 °C asi 30 minut.
A kdybyste snad zatoužili si vypěstovat svůj vlastní mák, můžete ho vyset maximálně na 100 m2, protože větší výměra už podléhá ohlašovací povinnosti podle §29 zákona 167/1998 Sbírky o návykových látkách. Jste-li fanouškem máku a chcete se o této superpotravině dozvědět víc, mrkněte sem.
https://abecedazahrady.dama.cz/clanek/mak-si-u-nas-na-rozdil-od-jinych-statu-muzete-vypestovat
Tak pojďte si na máku pošmáknout, zaručeně čerstvý a voňavý z vás udělá pravé mistry pekaře.