Namakaný citron nový
Poté, co jsem ho přinesla domů, zůstal ležet celé dopoledne nečinně na kuchyňském stole, odpoledne jsem ho přenesla v dobrém úmyslu na sedačku a tam tiše setrval až do večera. Takhle tam čekal trpělivě celou noc a celý následující den. Nikdo si ho stále nevšímal. Přenesla jsem ho tedy do ložnice na noční stolek, snad večer přijde konečně jeho čas. A stejně se tam zase jen válel. Po třech dnech jsem z něj otřela nenápadný poprašek prachu a položila ho na jídelní stůl. Během přípravování snídaně jsem na něj nemohla přestat myslet. Byla jsem pevně rozhodnuta, že tohle byl poslední, opravdu úplně poslední gastro časopis, který jsem si koupila.

Internetový svět je plný inspirací, zatímco ty čtyři ultra gastro časopisy vycházející v naší zemičce, si jsou někdy až nápadně podobné jako vejce vejci. Ve všech jsou ti stejní přispěvovatelé, recepty od několika kupodivu vždy stejných foodblogerek občas zavání nudou a fádností. Možná je jistý stereotyp sázka na jistotu, ale i tohle se jednou přejí, jako se to stalo právě mě. Za těch několik let, přesně vím, o čem bude únorové číslo nebo červnové. Chce to na chvíli pauzu!
Z přemýšlení mě vytrhl hlas mého muže. Seděl u stolu a čekání na míchaná vajíčka si krátil listováním právě tímhle mým posledním gastro časopisem. "Proč neupečeš tohle? To bych si klidně dal!"
Zpozornila jsem, zbystřila zrak i uši a šla se na ten zázrak, který ho tak zaujal, podívat. Čekala jsem něco děsně čokoládového, něco jako brownies. Místo toho na mě vykoukl makový dort s citronovým krémem! Vrátila jsem se ke snídani, dokončila ji, naservírovala a pustila do čtení receptu.
"No, to zas něco bude!" pomyslela jsem si. Není v tom žádná mouka, jenom mletý mák, mleté ořechy a bílkový sníh to má vše spojit. Tak to jsem tedy sama vážně zvědavá! Že by další pamlsek pro naše ovce? Tak jako to u většiny časopisových receptů bývá?
Hokus makový pokus jsem si naplánovala na příští týden, kdy jsem pozvala svoje kamarádky na malou oslavu mých narozenin. Ne že bych z nich chtěla udělat pokusné králíky, to v žádném případě! Ale těžko bychom sami s mým mužem celý makovec snědli. Počítat s pomocí našich dětí, v chutích zatím velmi konzervativních, jsem nemohla. Upekla jsem proto ještě minipavlovy, pro případ, že by se makovec nepovedl. Nějak jsem byla ke spojení máku s citronovým krémem skeptická.
Dort byl hotov a do příchodu hostů zbývala ještě asi půlhodinka. Ideální příležitost ochutnat malý kousek než začnu dort kamarádkám vůbec podávat. Korpus byl nad moje očekávání velmi nadýchaný a vláčný a svěží citronový krém ve spojení se zemitým mákem mě překvapil snad nejvíc. Přiznám se, že moje počáteční nedůvěřivost k této kombinaci se rozplynula s prvním soustem. Něco tak dokonale chuťově vyváženého jsem opravdu nečekala. Tenhle skvost musí bezpodmínečně moje kamarádky ochutnat.
A aniž bych to byla bývala tušila či plánovala, díky mému poslednímu koupenému časopisu, jsem upekla dokonce i můj první bezlepkový dort.

Makovec s citronovou polevou
.....................................................
150 g másla
125 g cukru krupice
3 vejce
55 ml plnotučného mléka
25 ml pomerančové šťávy nebo likéru
250 g mletého máku
80 g vlašských ořechů
špetka soli
Citronový krém:
2 žloutky
30 g másla
1 větší chem.neošetřený citron
40 g cukru krupice
Dortovou rozevírací formu vyložte pečicím papírem. Náhodou jsem objevila v drogerii DM kulatý pečičí papír, který krásně do formy pasuje. Jestli ho nemáte, vyložte papírem pouze dno formy a boky vymažte máslem a vysypte mletým mákem.
Odvažte 85 g cukru, přidejte na kostičky nakrájené změklé máslo a vyšlehejte do pěny, postupně po jednom zašlehávejte žloutky. Do našlehané žloutkové směsi opatrně vmíchejte mléko, pomerančovou šťávu a mák promíchaný s mletými ořechy.
K bílkům přidejte špetku soli a vyšlehejte sníh. Jakmile začne houstnout a tvořit špičky, přisypávejte zbytek cukru (40 g) a šlehejte dokud nebude sníh bílý a pevný. Ušlehaný sníh opatrně po částech zapracujte do makového těsta.
Pomocí stěrky nalijte těsto do dortové formy. Pečte v předem nahřáté troubě na 180 °C asi 40 minut. Makovec je upečený ve chvíli, kdy špejle zapíchnutá dovnitř bude po vytažení suchá. Makovec vyndejte z trouby a nechte ho ve formě vychladnout.
Citronový krém:
V misce promíchejte metličkou žloutky, cukr, najemno nastrouhanou citronovou kůru a šťávu z poloviny citronu a ve vodní lázni směs zahřívejte. Metličkou stále míchejte až vznikne hustý krém, trvá to asi 8 minut. Krém odstavte a postupně do něj pozvolna zašlehávejte po menších kouscích máslo.
Vychladlý makovec vyjměte z formy a naneste na něj citronový krém.



Štítky