Meruňkovové
Dalším letním hitem naší české kuchyně jsou ovocné knedlíky. Z těsta tvarohového nebo kynutého, sypané strouhaným tvrdým tvarohem, opraženou strouhankou nebo s kopečkem měkkého tvarohu. Ve všech případech pocukrované a zalité rozpuštěným máslem. Není vyloučeno, že špetka mleté skořice dodá knedlíkům na atraktivnosti. Náplně lze měnit dle libosti, chuti či sezónnosti ovoce. Pravý prázdninový poklad. Kdo by je neměl rád, že? No, kdo? No, přece můj muž.
On by v těchto vedrech, která nyní panují, označil jezení knedlíků, ať už jakýchkoliv, za šílenost. Jistěže i my ostatní vyhledáváme v těchto vedrech lehčí jídla. On ovšem kvůli své nechuti ke knedlíkům, nesoucí si v sobě již od dětství, vůbec netuší, že takové kynuté knedlíky s ovocem se dají jíst jen tak samotné a studené. V té chvíli se z nich stává osvěžující záležitost, která vás na chvíli také zasytí.
Není nic jednoduššího než v parném létě popadnout knedlík do ruky, posadit se ve stinném koutku zahrady, zavřít oči, opřít hlavu, dát si nohy nahoru a v klidu studený knedlík s chladným ovocem uvnitř slupnout.
My, co máme knedlíky rádi, oceníme, když jsou nadýchané jako obláček, nejsou rozvařené ani nedovařené, nejsou tvrdé jako tenisový míček, jsou akorát sladké, akorát slané, prostě báječné. U nás doma se jim říkalo pěry. Že by nějaké spojení se slovem peří? Pro jejich nadýchanost a lehkost, která je peříčku vlastní? Zato výraz blbouni, který se také krajově používá, jim vůbec nesluší.
Kynuté knedlíky s ovocem
......................................................
500 g hrubé mouky
10 g čerstvého droždí
1 menší vejce
250 ml mléka
špetka soli
malá lžička cukru krupice
Do mísy prosejte mouku, udělejte uvnitř mělčí důlek, nasypte do něj cukr, nalejte část vlažného mléka, rozdrobte droždí a nechte vzejít kvásek.
Aby kvasnice dobře vyskočily mělo by být mléko vlažné, poznáte to tak, že v něm udržíte prst. V příliš studeném mléce jim to bude trvat déle a v příliš horkém, jak říkávala moje maminka, se strhají a nevyskočí.
Poté přilijte zbytek mléka, přidejte vajíčko, sůl a vypracujte hladké těsto, které by se nemělo lepit na stěny mísy. Zakryjte mísu utěrkou a nechte při pokojové teplotě těsto vykynout cca 1 hodinu.
Z těsta lžící odkrojujte malé bochánky, na vále z nich vytvarujte malé placičky a do každé položte meruňku či jiné ovoce. Je-li ovoce kyselé, dejte pod ovoce půl nebo celou lžičku cukru, podle toho jak je chcete mít sladké. Zamotejte kulaté knedlíky, nechte je ještě chvíli na vále odpočinout.
Připravené naplněné knedlíky vkládejte do většího hrnce s vroucí vodou a vařte pod poklicí zruba 5-8 minut, já je v polovině varu otáčím vařečkou, někdy se ovšem stane, že se otočí zpět, tak je nechám tak.
Kynuté knedlíky musíte po vyjmutí z vody ihned propíchnout vidličkou nebo špejlí, aby z nich vyšla pára, pokud byste to neudělali, knedlíky by se srazily.
Uvařené knedlíky v míse potřete rozpuštěným máslem nebo sádlem, tak zůstanou vláčné a neokorají.
Z uvedeného rozpisu surovin jsem měla asi 20 středně velkých knedlíků, máte-li doma více jedlíků, suroviny zdvojnásobte.
Moje babička sypala tyhle meruňkové knedlíky strouhankou opraženou na másle. Pro někoho možná neobvyklá kombinace. Avšak spojení kyselých meruněk se sladkým moučkovým cukrem, křehkou křupající strouhankou, vše přelité rozpuštěným máslem vytváří lahodnou dokonalou harmonii chutí.
Můj muž nakonec snědl jeden suchý knedlík a pak mi prozradil tenhle fígl: když on byl malý, schovával dědeček tajně do každého knedlíku kovovou minci. Nálezce si pak mohl nalezený penízek nechat. Podmínkou však bylo snězení celého knedlíku, ne jen hledání mince v jeho útrobách. Tím pádem bylo také zaručeno, že mísa s knedlíky byla brzy prázdná.
Marně přemýšlím, co bych měla do knedlíků schovávat, aby z mísy mizely stejnou rychlostí jako v dětství mého muže. Čím bych měla ty své strávníky uplatit?