Kokosky
Kokosky - kdo by neznal malé střapaté bochánky, na povrchu křupavé, uvnitř šťavnaté, sladké po cukru, nadýchané díky bílkovému sněhu s drobnými křupajícími a mezi zuby lezoucími hoblinkami strouhaného kokosu.
Příprava je vcelku jednoduchá a stačí vám jen čtyři suroviny, a to bílky, kokos, cukr a strouhanka.
Kokosky
....................
4 bílky
200 g cukru moučka
150 g strouhaného kokosu
50 g strouhanky
Kokos promíchejte se strouhankou a odložte zatím stranou.
Bílky s cukrem vyšlehejte ve vodní lázni nad parou do hustého bílého pevného sněhu, lehce pak do něj vmíchejte kokos a strouhanku. Ze vzniklé hmoty dávejte lžičkou na plech na pečicí papír malé hromádky.
Kokosky pečte v předem nahřáté troubě na 140 °C až jemně zrůžoví, poté je nechte na plechu zcela vychladnout.
Hmotu můžete dát i do cukrářského sáčku a tvořit kokosky takto. Hmota je ovšem poměrně hutná a přes špičku i s větším otvorem - hvězdičkou - jde dost ztuha ven. Zkusila jsem také bez špičky, pouze s ustřiženým rohem sáčku. Takhle to šlo o poznání lehčejí, jenže po upečení kokosky vypadaly podivně a tvarem připomínaly to, co jsem vůbec nechtěla, aby připomínaly. Nejlepší metoda bude tedy ta původní osvědčená lžičková. Kokosky pak získají veselý střapatý look. Můžete je také mírně navlhčeným prstem zlehka uhladit, a tak vám vzniknou malé kokosobé bochánky.