Logo
0 ks
za 0 Kč
Nákupní košík je prázdný
Potřebujete poradit? Neváhejte nás kontaktovat.
  1. Úvod
  2. Blog
  3. Kynuté těsto
  4. Maršálkovy koblihy

Maršálkovy koblihy

Bláhově jsem si myslela, že lepší koblihy než ty naše nejsou. A přece jsou! Vymazlený, k dokonalosti dotažený recept je od mistra cukráře pana Maršálka. Koblížky nadýchané jako peříčko, vláčné i druhý den, pokud vám na druhý den vůbec zbudou, protože ten první den...ten první den .... 

Nejsem soutěživý typ, nehrnu se hned do každé soutěže nebo výzvy a ani adrenalin tohoto typu mi zvláštní potěšení nečiní. Nevyhledávám podobné aktivity, ráda si žiju svým životem. Minulý týden jsem čistě náhodou narazila na masopustní výzvu firmy Potten&Pannen spolu s panem Josefem Maršálkem, kterého jsem obdivovala ještě dřív než vůbec začala celá pečící mánie v televizním pořadu. Vyhodnotila jsem si to  jako pouhou informaci, jež prolétla mou hlavou jako průvan sem a tam a více tomu nevěnovala pozornost. Za pár dnů se mi však jako bumerang vrátila zpět v podobě fotek dozlatova usmažených koblížků od mých instagramových přítelkyň. 
Přečíst si recept bych přece jen mohla. 
Maršálek zadělává těsto na koblihy z hladké a hrubé mouky. Zamyšleně jsem se kousla do spodního rtu, nad hlavou se mi objevil neviditelný otazník a čarodějka zvědavost začala pomalu čarovat. Tak tohle moukové spojení ve spojení s koblihami mě vážně dost zajímá. 
Snad z nostalgie či pouhého nerozumu jsem vytáhla z kredence starou kameninovou mísu po prababičce a těsto zamíchala ručně. Tyhle koblížky budou jistě vyjímečné. Tahle péče se musí vyplatit, říkala jsem si, když se mi těsto matlalo na stěny mísy. Přisypala jsem trošku mouky navíc a s velkou pokorou a trémou dál hnětla vařečkou těsto, dokud nebylo krásně hladké. 

Nakynuté koblížky putovaly do horkého sádla. Nerušeně a bezstarostně se v něm koupaly a plavaly, zatím co já na první usmažený koblížek zvědavě čekala s mírnou nervozitou lehce šimrající mě v břiše. Přesně jako tehdy, když jsem pod rozkvetlou třešní během vlahého prvomájového večera očekávala svůj první polibek od pana Božského. Chvěla jsem se strachem a vzrušením zároveň, naplněna touhou a nedočkavostí, jaké to bude. 
Rychlým pohybem prstů jsem rozlomila ještě horký kouřící koblížek na dvě poloviny, mírně jsem na jednu foukla a kousek ukousla. V ten okamžik se mi podlomila kolena, zatajil dech, možná jsem i oči na pár vteřin zavřela a málem jsem sousto nepolkla. Vlastně ani nechtěla polknout. Nechtěla jsem přijít o tu kratičkou chvíli rozkoše, o tu nečekanou slast, o tu novou neznámou nečekaně lahodnou chuť. Něco tak chuťově vyváženého a jemného jsem už dlouho nejedla. Jestli mě doteď obviňovali muži mého života, že jsem s nimi neprožila orgasmus, tak teď to přišlo! Díky Maršálkovi! 
Málem jsem ty ostaní koblihy v hrnci spálila. 
Takže si s dovolením jako nevinná zlodějka půjčuji tento božský recept na svůj blog, abych ho měla kdykoliv po ruce.

Masopustní koblihy
................................................................
525 g hladké mouky
175 g hrubé mouky
60 g cukru krupice
40 g čerstvého droždí
310 ml mléka
120g másla
30 ml rumu
20 g vanilkový cukr s pravou vanilkou
4 vejce
špetka soli

Do vlažného mléka zamíchejte lžíci cukru, rozdrobte kvasnice a nechte na teplém místě vzejít kvásek, trvá to tak deset minut.
Máslo rozpusťte a nechte stát, aby vychladlo.
V míse promíchejte obě mouky, zbytek cukru, vanilkový cukr a sůl. V původním receptu sůl není, já ji tam přiměřeně špetku přidala. Přilijte všechno mléko s kváskem, rozpuštěné máslo, rum, vajíčka a vymíchejte hladké nelepivé těsto. 

Mísu zakryjte čistou utěrkou a nechte těsto na teplém místě kynout 30 minut. Poté těsto rozdělte na bochánky po cca 50g. Já se této rady nedržela a lžící z mísy ukrajovala přiměřeně stejně velké dílky. Bochánky zakulaťte a nechte na lehce pomoučeném dřevěném válku dokynout dalších asi 30 minut. Důležité je, aby byly na teplém místě a ne v průvanu. 

Koblížky smažte pozvolna v hlubším kastrolu ve vyšší vrstvě oleje, já smažila na sádle. Než je vložíte do oleje, omeťte z nich přebytečnou mouku a nedávejte jich do kastrolu najednou hodně. Koblížky by měly mít kolem sebe místo, aby mohly volně plavat v oleji. Smažte je do zlatova, z každé strany tak asi 2,5 - 3 minuty.
Usmažené vyndávejte děrovanou vařečkou nebo drátěnou naběračkou, rozhodně do nich nepíchejte špejlí, pokládejte je na mřížku nebo na rozprostřený ubrousek, aby z nich mohl okapat přebytečný tuk.
Ještě teplé je můžete obalit v cukru. Nakonec do vychladlých koblížků udělejte z boku, tam kde mají světlý proužek, tenkým nožem dírku a pomocí cukrářského sáčku  se špičkou je tudy naplňte marmeládou, povidly nebo jak máte rádi.

Kdyby měl snad někdo po přečtení tohoto článku pocit, že s panem Maršálkem něco mám nebo měla, tak předem říkám, že ho osobně neznám a nikdy jsem se s ním nesetkala. Co ale není, může být. Třeba ho někdy potkám na autogramiádě jeho knihy nebo cukrářském kurzu. 
Jak se píše v předmluvách mnoha knih, podobnost je čistě náhodná, osoby smyšlené, ale pocity při kousnutí do horkého koblížku ty byly zcela nefalšované, ty byly opravdu opravdové.  
                                     
                                                             

Líbil se článek? Sdílejte ho s přáteli
Nepropásněte novinky na mém blogu
Můžete se kdykoli odhlásit.
Vytvořeno na Eshop-rychle.czEshop-rychle.cz