Jahodování
Bez jahodové marmelády nemůže začít léto. Samozřejmě, že čerstvým plodům se nic nevyrovná a kdykoliv jdu na naší zahradě kolem záhonu jahod, neodolám pokušení utrhnout aspoň jednu červeně svítící jahůdku a sobecky ji strčit do pusy a rychle sníst. Na druhou stranu se ve mě probouzí geneticky zakódovaná žena sběračka, ochránkyně domácího krbu starající se o obživu muže svého i ratolestí svých, myslící rovněž na období, kdy tyhle lahůdky nejsou běžně k mání, a tak schovávám část úrody do skleniček nebo mrazáku.
Jahodová marmeláda znamená pro mě také konec školního roku, začátek vysněných prázdnin. Vařily jsme ji v tomto období s maminkou vždycky společně než jsem se pustila do vaření marmelád sama bez její pomoci. Jednou, bylo to na začátku prázdnin, jsem kývla jednomu mladíkovi na schůzku, ale přifrčela jsem za ním na kole, abych ho záhy opustila a rychle se vrátila domů ke sporáku vařit marmeládu. Nemohla jsem si přece nechat ujít náš marmeládový rituál.
V okamžiku, kdy zabořím vařečku do rozmačkaných jahod, mi hlavou proletí všechny vzpomínky, zážitky, chutě a vůně léta a prázdnin. Nad kastrolem líně stoupá pára, jahodová směs začíná pobublávat. Nadechnu se té omamné vůně, lehce přivřu oči, ta vůně mě zcela opíjí. Prý ústřice mají afrodiziakální účinky. Copak je vůbec možné srovnávat tyhle chladné třesoucí se mořské tvorečky s něčím tak temperamentním, voňavým a sladkým jako je marmeláda?
Možná že tihle pojídači ústřic nikdy nedrželi vařečku v ruce a nemíchali horkou ovocnou hmotou. Je to jako když se časně zrána proběhnete bosýma nohama orosenou trávou. Je to jako vůně sena, které shrabujete na kupky. Je to jako když se zakousnete do krajíce chleba s máslem, z něhož padají kolečka zralých od slunce vyhřátých rajčat posypaná drobnými zrníčky soli.
Je to jako šťavnatý kousek rib eye stejku, který vám při prvním soustu způsobí elektrický výboj a chvění po celém těle. Je to jako když na Hvaru vystoupíte z chladivé průzračně křišťálové vody, vzduch je prosycen vůní borovic a levandulí, šumění mořských vln a neúnavný cvrkot cikád vám zní v uších a vy nastavíte své nahé tělo slunečním paprskům. Necháte je dopadat na mokrou kůži a dovolíte jim, aby každou kapičku vody lačně vypily, mlčky stojíte se zavřenýma očima a vnímáte jen příjemné horko rozlévající se po celém těle, horko pulzující až do konečků prstů. Je to jako chvějící se rty očekávající první polibek. Je to vášeň, je to extáze. Je ohnivá a sexy jako červená barva samotná.
A pak jedním cvaknutím víčka zavřete všechny tyhle voňavé pocity, myšlenky a vzpomínky do jedné malé skleničky.
Na marmeládu vybírejte vždy jen ty nejčerstvější a nejhezčí plody. Zapomeňte na to, že byste použili pomačkané, zcela přezrálé nebo nějak znehodnocené ovoce v domnění, že varem se nedostatky ztratí. Neztratí. Taková marmeláda získá příchuť jakoby zkaženého až plesnivého ovoce. Jednou jsem takhle dostala jahody nevalné kvality, zralé a pomačkané. Bylo mi líto je vyhodit, přebrala jsem, co se dalo, ale v podstatě jsem si mohla ušetřit veškerou energii a čas, kterou jsem tehdy marmeládě věnovala. Obsah celého kastrolu totiž putoval nemilosrdně na kompost.
Jahodová marmeláda
................................
1 kg jahod
700 - 900 g cukru krystalu (dle sladkosti jahod)
10 g pektinu nebo 1 balíček pektogelu
půl lžičky kyseliny citronové
Očištěné jahody pokrájejte na kousky na velikost lahodící vašemu oku a nebo je rozmačkejte. Dejte do kastrolu a přiveďte za stálého míchání k varu a povařte 5-10 minut pro odpaření vody. Přidejte část cukru smíchanou s pektinem popř. celým sáčkem pektogelu a přiveďte opět k varu, vařte 3 minuty a pak přisypejte zbytek cukru a vařte dalších 5 minut, stále míchejte a odebírejte případnou pěnu, pár minut před koncem vaření přidejte na špičku lžičky kyseliny citronové.
Horkou marmeládu plňte do čistých suchých nahřátých sklenic, zavřete víčkem a otočte dnem vzhůru. Poté zakryjte všechny skleničky suchou utěrkou. Po asi 10 minutách otočte skleničky zpět a ponechte je celé zabubané v utěrce dokud nevychladnou.
Občas se stane, že marmeláda zůstane u víčka a dole vznikne prázdné místo. Žádný vliv na chuť tohle nemá, chcete-li ovšem použít skleničku marmelády jako dárek, nevypadá to zrovna moc hezky. Nezapomeňte také skleničky očistit od případných nalepených zbytků marmelády, které mohou při plnění skleniček ukápnout.
Jahodovou marmeládu můžete zpestřit přidáním čerstvé máty. Před koncem vaření přidejte pár snítek omyté máty a pak je vylovte ven. Marmeláda získá svěží mátovou jemně peprmintovou příchuť. Ovšem, kdo nemá mátu rád nebo mu vadí její vůně, nebude mu chutnat ani tahle marmeláda.
Užijte si naplno čas jahod, užijte si vaření marmelád, užijte si prostě léto!