Jablíčka v kleci
Přivezla jsem od rodičů košík jablek. Než je děti všechny sní, chtělo by některá jablíčka pozvat na rande se štrůdlem nebo s mřížkovým koláčem. V podstatě je úplně jedno jakou buchtu upeču. Pokud nepřijde návštěva k nám nebo já nevezmu buchtu a vypravím se s ní k někomu na návštěvu, budu ji muset sníst sama. Možná mě zachrání Klárka, která si ji dá ke snídani a vezme si dva kousky na svačinu do školy. Něco málo ještě ochutná Matyášek a pak už je to celé v mé režii. Jinak to nevidím než že babička a dědeček budou mít k nedělní odpolední kávě jablkový mřížkový koláč.
Sladká vůně jablíček a skořice linoucí se z trouby mě rázem přenesla do dětství. Do bezstarostné doby, kdy neřešíte, jestli sníte jeden nebo dva kousky štrůdlu, ale jestli babička přečte jednu nebo dvě pohádky. Babička totiž pekla jedině kynutý štrůdl. Takové nadýchané bacóch, tomu říkala. Ještě vlažný nám ho vždycky nakrájela, sesedly jsme si všechny tři, moje sestra, babička a já, na gauč a ona nám z leporela četla pohádky. Připomnělo mi to také plátky jablíček, které babička do štrůdlu krájela. Se sestrou jsme si jich vždycky pár vzaly, obalovaly je v krystalovém cukru a mleté skořici. Cukr křupal mezi zuby a skořice nám křivila pusinky, když jsme si jí nasypaly hodně.
Mřížkový koláč s jablky
.....................
300 g hladké mouky
1/2 kypřícího prášku do pečiva
150 g cukru moučka
150g hery
1 vejce
1/2 vanilkového cukru
1,5 lžíce mléka
trochu mleté skořice, trochu rumu
náplň: jablíčka, cukr, mletá skořice
Suroviny zpracujte na vále nebo v míse do hladkého těsta, máte-li robot, můžete svěřit práci jemu. Polovinu těsta vyválejte částečně válečkem a přeneste na vymazaný a moukou vysypaný plech, zbytek je třeba doladit ručně, pěkně rovnoměrně vymačkat těsto do formy, plechu. Na těsto nastrouhejte oloupaná jablíčka nebo je nakrájejte na tenké plátky, posypejte cukrem a skořicí. Z druhé poloviny těsta vyválejte válečky, křížem krážem je pokládejte na jablíčka, tak aby vznikaly mřížky. Pečte v předem vyhřáté troubě na 170 °C a vpichem špejle zjistíte, zda je již upečeno.
Uvedený recept je poloviční dávka, která vystačí na menší plech nebo koláčovou formu většího průměru. Já jsem tentokrát použila formu porcelánovou, je menší, má průměr 22 cm a tak spodní vrstva těsta a kraje byly zbytečně vysoké. Koláč je po upečení křehký a trochu suchý a drobivý, máte-li raději vláčnější, počkejte si pár hodin, koláč změkne a druhý den je teprve úplně nejvláčnější.
Zastavte se na moment, zkuste jablíčkové plátky s křupajícím cukrem nebo jen pozorujte barevné listí za okny, uvařte si ke koláči čaj nebo kávu a ponořte se na chvilku do svých snů či vzpomínek.
Krásné snění s voňavými jablíčky vám přeje
Iva Růžičková