Išelské dortíčky
Išelské dortíčky - tohle cukrovíčko se u nás doma peče odjakživa, co si pamatuju, jenže jsem je nikdy nejedla. Ta velká dávka čokolády mě odrazovala, i přesto že horní poleva, kterou maminka měla vždycky tak nádherně lesklou, lákala k ochutnání. Letos jsem si řekla, že prababiččin recept vyzkouším ve své vlastní domácnosti, třeba se na čokoládová kolečka s ořechovou náplní někdo chytne. A nakonec jsem to já, kdo se chytil. Cukroví je spíš sušenkového typu a oříšky vonící rumem smíchané s pikantní rybízovou marmeládou mě nutí dát si další a další kousek.
Išelské dortíčky
...............................
210 g hladké mouky
20 g kakaa
70 g cukru moučka
40 g mletých vlašských ořechů
140 g změklého másla
vanilkový cukr
strouhaná citronová kůra
na dokončení:
čokoládová poleva, kousky ořechů
Z uvedených surovin vypracujte hladké nelepivé těsto, můžete s ním začít rovnou pracovat nebo je nechte v chladu chvíli odpočinout a mezitím připravovat těsta jiná. Z těsta vyválejte placku, vykrajovátkem vykrajujte zubatá kolečka, pokládejte je na plech vyložený pečicím papírem a pečte v předem nahřáté troubě na 180 °C asi 7-8 minut, dobu pečení si ale raději upravte podle své vlastní trouby.
Upečená vychladlá kolečka slepujte vždy dvě k sobě ořechovou nádivkou, horní kolečko zdobte čokoládovou polevou a kouskem oříšku nebo nahrubo nasekanými oříšky.
náplň:
100 g cukru moučka
vanilkový cukr
3 žloutky
150 g mletých vlašských ořechů
20 g rybízové marmelády
1 lžíce rumu
Oba cukry a žloutky utřete do světlé pěny, přidejte zbývající suroviny a vše dobře promíchejte.