Souboj hrášků
Hrachová nebo hrášková? Máte v tom jasno nebo tápete jako můj muž? Nenápadná změna v názvu, ale velký rozdíl na talíři.
Zelený hrách a hrášek pocházejí ze stejné plodiny. Hrášek je nezralý plod a řadí se mezi zeleninu. Hrách je plně zralý plod, u kterého se nutriční hodnoty změní natolik, že je řazen mezi luštěniny. Zatímco zeleným kuličkám hrášku stačí kratší doba vaření, hrách se vaří o něco déle.
Běžně se dnes prodává hrách půlený zelený nebo žlutý, v obou případech je loupaný, a proto dobře stravitelný. Neloupaný hrách je třeba vždy namočit, aby se porušila struktura slupky a hrách se tak poté lépe uvařil a byl stravitelnější. Slupky totiž mohou prý za to, že je naše břicho nafouklé a pak si zákonitě musí ulevit a odfouknout.
Hustá hrachová polévka dobře zasytí a zahřeje v chladném podzimním a zimním období, s příchodem prvního jarního sluníčka do nás začíná proudit nová síla, nová energie a i náš jídelníček volá po změně. Od hutných zahřívacích polévek postupně ustupujeme a na řadu přicházejí lehčí vzdušnější polévky.
Našemu oku i srdci lahodí svěží zelené tóny. Zachytit ovšem tuhle jarní zelenou barvu z talíře plného hráškové polévky je vážně umění hodné profesionála. Nebo že by se za tou svěží zelenou skrývala práce ve fotoshopu? Nafotila jsem totiž nespočet verzí této polévky, ale odstín se podobá spíše myší šedi než svěží hráškové zelené.
Promineme-li polévce barvu, kterou jí při focení propůjčuje asi ta technika, mezi šedivé myšky rozhodně nepatří. Naše děti si ji velice oblíbily. Akorát slupičky z hrášků rozdělily naši rodinu na dva tábory. Jedni chtějí polévku přecedit, chtějí hladkou bez slupičkovou verzi a ti druzí tam ty slupičky vyžadují, bez nich by to prý nebyla ta pravá hrášková.
Hráškový krém
...............................................
máslo
cibule (šalotka)
bílá část pórku
zelený hrášek (čerstvý nebo mražený)
kuřecí nebo zeleninový vývar
smetana
cukr, sůl, pepř
V hrnci na másle orestujte nadrobno nakrájenou cibuli a pórek, měli by zůstat světlé, do tmavohněda orestovaná cibule se hodí spíš jako základ na guláš.
Přidejte hrášek, trochu cukru a krátce zarestujte, cukr mírně zkaramelizuje a dodá polévce šmrnc, pak přilijte vývar. Polévku povařte asi tak 10-15 minut, aby hrášek neztratil svou zelenou barvu.
Nakonec přidejte do polévky smetanu, rozmixujte a pokud vám v polévce vadí drobné slupičky z hrášků, přeceďte ji přes jemné sítko. Dle potřeby dochuťte solí a pepřem. Pro zahuštění polévky můžete také použít mascarpone, dodá polévce ještě krémovější a lahodnější strukturu.
Typ k servírovaní:
kopeček zakysané smetany, orestovaná pancetta nebo jiná slanina, kostičky opečeného rohlíku
Když už poněkolikáté běháte s foťákem kolem polévky, přikrčíte se zleva, zprava, blik, cvak, pak zase stoupáte na špičky pro snímek shora, objektivem zaostřujete, přibližujete a oddalujete, málem si lehnete na břicho do trávy, aby z fotky vyzařovalo přesně to, co v ten moment chcete vyjádřit, přiběhne malý záškodník a hodí doprostřed talíře obrácenou sedmikrásku.
Už už ho chcete chytit za ruku a zlobit se na něj, ale pak si uvědomíte, jak jeho úmysl byl čistý a bezelstný a že právě v jednoduchosti je krása.