z Honzova ranečku
Pohádek, ve kterých vystupuje vesnický chasník Honza, je hned několik a všechny mají jedno společné - ve všech si Honzík nese do světa v ranečku pár buchet. Ač by raději ležel v teplíčku doma za pecí a dál hrál roli toho hloupého Honzy, byl to kluk chytrý a mazaný a dobře věděl, že vydávat se za hlupáka má své výhody.
Pokaždé ho však okolnosti donutili z té pece slézt a vydat se do světa, vždy vyzbrojen buchtami od maminky. Ona moc dobře věděla, proč mu je s sebou dává. Jednak měly funkci jakéhosi platidla a pomyslné vstupenky a za druhé chtěla, aby když se i na samém konci světa do té buchty zakousne nebo kdyby mu snad v tom širém světě bylo těžko a ouzko, aby mu připoměly domov.
Dneska by možná šel Honza do světa se smaženým řízkem, možná kreditkou, aby se mohl po cestě zastavit v mekáči nebo káefcéčku, možná by měl mobil a volal by nějakou dovážkovou službu damejidlo.
Nejsou ale ty pohádkové buchty romantičtější, opravdovější a láskyplnější? Lehce zasněžené moučkovým cukrem, sladce vonící, nadýchané jako peřina, připomínají náruč a pohlazení maminky nebo babičky a uvnitř schovávají dobře myšlené rady a rozumprdy tatínka či dědečka.
Kynuté buchty
pohádkové "Honzovky"
...........................................................................
250 g hladké mouky
125 ml vlažného mléka
10 g čerstvého droždí
30 g cukru krupice
40 g másla
1 vajíčko
špetka soli
strouhaná citronová kůra
Nejdříve si připravte kvásek: ve vlažném mléce rozmíchejte část cukru, rozdrobte kvasnice, přikryjte utěrkou a nechte vzejít kvásek. Měla by vzniknout nadýchaná pěna.
Máslo rozpusťte, nechte vychladnout. Do mísy prosejte mouku, promíchejte v ní sůl, nastrouhanou citronovou kůru a zbytek cukru, pak přilijte vzešlý kvásek, rozpuštěné máslo, přidejte vajíčko a ručně nebo v robotu vymíchejte hladké těsto. Těsto v míse přikryjte utěrkou a nechte vykynout cca 1 hodinu nebo až zdvojnásobí svůj objem.
Vykynuté těsto rozdělte na dvanáct stejných kousků. Na lehce pomoučněném vále udělejte z každého bochánku placičku, do středu dejte náplň. Okraje zvedněte jako do uzlíčku a přimačkávejte k sobě, slepujte, aby nezůstala žádná dírka, kterou by mohla náplň vytéct ven, prostě zamotejte takový raneček - buchtičku.
Buchty skládejte do máslem vymazaného pekáčku jednu vedle druhé, hladkou stranou nahoru a zároveň buchty celé kolem dokola potírejte rozpuštěným máslem, aby se k sobě neslepily a po upečení šly od sebe dobře oddělovat. Takto připravené buchty nechte přikryté ještě 15-20 minut nakynout.
Poté pečte v předem nahřáté troubě na 180°C přibližně 30 minut nebo dokud nezezlátnou. Dobu pečení si upravte podle své trouby.
Hotové upečené buchty ihned po vytažení z trouby potřete rozpuštěným máslem s rumem, díky tomu budou vláčné a voňavé.
Těchto dvanáct kousků se vleze do pekáčku o rozměrech 26x21cm. Můžete je dělat poloviční, budete jich mít jednou tolik. Chcete-li mít buchet ještě víc, použijte větší plech a množství surovin jednoduše zdvojnásobte.
Buchty můžete plnit různými náplněmi, švestkovými povidly nebo marmeládou.
Tvarohová náplň:
V misce umíchejte tvaroh z alobalu, vajíčko, strouhanou citronovou kůru a podle chuti přidávejte cukr moučkaua vanilkový cukr, kdo má rád, může přimíchat rozinky.
Ořechová náplň:
Mleté vlašské ořechy smíchejte v misce s moučkovým cukrem a citronovou kůrou a zalejte horkým mlékem, zamíchejte a nechte směs odstát. V případě potřeby přidejte strouhanku, směs by neměla být ale příliš řídká. Pro voňavější chuť můžete přidat kapku rumu.
Maková náplň:
V misce smíchejte mletý mák, cukr moučku, strouhanou citronovou kůru, přidejte plátek másla a vše zalijte horkým mlékem, promíchejte, hmota by neměla být příliš řídká, proto mléko přilévejte postupně po troškách.
V proslulé vídeňské kavárně Cafe Hawelka si kromě Sachr dortu můžete dát "honzovku" plněnou broskvovou marmeládou. Že by i tady byl na návštěvě kdysi ten náš český Honza?