Droždí nedráždi
Čerstvé droždí neboli kvasnice jsou nezanedbatelným pomocníkem při přípravě pečiva a kynutých těst. Jsou přirozenou zásobárnou vitamínů řady B, navíc obsahují bílkoviny a minerální látky, což ocení zvláště ti, co trpí nespavostí, depresemi nebo únavou a v neposlední řadě mají kvasnice vliv na zdravou pokožku.
Také jste jako eeeehhhmm-náctiletí řešili každý pupínek, byť miniaturní, který se vám objevil na obličeji a byli jste ochotni udělat možné i nemožné jen proto, abyste se ho zbavili? Moje babička, zdravotní sestra, přesně věděla, jak na ně. "Jez čerstvy kvasnice, Ivanka, je v nich spousta vitamínů béé," říkávala. "Je to ta nejjednodušší pomoc v boji se záludnými pupínky." Chodívala jsem tedy podle její rady do ledničky občas uždibnout kousek čerstvých kvasnic a celý léčebný proces, dalo-li se těm pár pupínkům říkat nemoc, podpořila užíváním pilulek kvasnic pivovarských. Je to sice jiný druh, ale k pleti jako alabastr měly také dopomoci.
Kvasnice nemusí přijít jen do těsta, dají se z nich připravovat skvělé pokrmy. Bohužel kvůli své specifické vůni a chuti jsou někdy neprávem už předem zavrhnuty. A to mnohdy ještě dřív než by z nich jejich odpůrci vůbec něco ochutnali.
Drožďovou pomazánku namazanou na čerstvém chlebu nebo míchaná vajíčka na cibulce s kvasnicemi, považuji za lahůdky. Obojí nám připravovala naše maminka ke svačině. Možná nebo právě díky tomu, že nám maminka, jako kovaná kuchařka školní kuchyně, odmalička připravovala jídla s kvasnicemi, naučila jsem se nemít je nerada.
Drožďové knedlíčky v polévce zbožňuji. Jenže poslední dobou o ně skoro soupeřím s naším prostředním synkem, který si je také zamiloval. Z titulu maminky však souboj dobrovolně prohrávám. Ten pocit, vidět, jak dítku chutná, je momentálně silnější a uspokojivější než kousnutí do měkkého nadýchaného kvasnicového knedlíčku.
Drožďové knedlíčky do polévky
.............................................................
1 kostka čerstvého droždí
1 menší cibule
1 vejce
strouhanka
sůl, mletý pepř
polévkové koření
zelená petrželová nať
V kastrolku na másle nechte zesklovatět nadrobno nakrájenou cibuli, přidejte rozdrobné droždí a míchejte, aby se rozpustilo. V této fázi droždí nijak libě nevoní, spíše se připravte na nepříjemnou vůni, která přiláká do kuchyně nejednoho zvědavce. Zapnete-li digestoř na nejvyšší obrátky a otevřete navíc okno, může se vám částečně podařit utajit před zbytkem rodiny, jakouže to alchymii v kuchyni provádíte. Droždí musí být rozhodně čerstvé, ze sušeného knedlíčky neuděláte.
Možná varianta: společně s cibulkou krátce orestujte najemno nastrouhanou mrkev.
Ve chvíli, kdy rozmíchané droždí začne zase příjemně vonět, kastrolek odstavte a nechte směs vychladnout. Poté přidejte vejce, najemno nakrájenou petrželku, dle chuti sůl, pepř a polévkové koření a postupně přisypávejte strouhanku. Promíchávejte až vznikne pevné těsto. Nechte pár minut odpočinout a pak z něho navlhčenýma rukama tvořte kuličky, vkládejte je rovnou do vroucího vývaru buď masového nebo zeleninového. Jakmile vyplavou na hladinu polévky jsou hotové.
Nemůžete-li se kvasnicové chuti nabažit, přidejte tyhle knedlíčky do drožďové polévky. Čeká vás neskutečná drožďová jízda, smršť a takové jakože droždí na druhou. Recept na tuhle polévku najdete v mé polívkárně.
A na které straně jste vy? Patříte spíše k příznivcům droždí nebo naopak k protidrožďové skupině, které tato zdravá surovina moc nevoní?