Logo
0 ks
za 0 Kč
Nákupní košík je prázdný
Potřebujete poradit? Neváhejte nás kontaktovat.

Buchta z Jawy

Ovocné koláče nebo buchty posypané drobenkou mám moc ráda a pokaždé si říkám, že příprava té drobenky tak trochu zdržuje. Bez ní by to ale nebylo ono. Občas chodím pro inspiraci nebo jen tak na čumendu na blog k paní Katce Na vidličku a právě u ní jsem objevila tenhle úžasný recept. Je to nejrychleji namíchané těsto i s drobenkou,  co znám, takové 2v1.

Tenhle objev přišel v pravou chvíli. Můj muž doleštil svou Jawu 250 ve chvíli, kdy já vytahovala hotový koláč z trouby. Dobře, dobře, pojedu s tebou a svačinu si berem s sebou.

 

Borůvkový koláč
.....................

125 g másla
1,5 hrnku polohrubé mouky
1/2 hrnku cukru krystal
1/2 kypřícího prášku do pečiva
1/2 hrnku mléka
1 vejce
1 lžička vanilkového extraktu

Rozpis surovin je poloviční dávka, na kulatou formu o průběru 26cm je to akorát. Poslední dobou jsem si oblíbila pečení ze špaldové mouky, a tak část bílé mouky nahrazuji špaldovou. V tomto případě jsem dala jeden hrnek mouky špaldové celozrnné a půl hrnku mouky polohrubé. Nějak jsem zapomněla na vanilkový extrakt, ale i bez něj byla buchta výborná.

V kastrolu nebo hrnci za stálého míchání rozpusťte máslo a hrnec ze sporáku odstavte. Do rozpuštěného másla postupně přisypávejte mouku a rychle míchejte metličkou, aby vznikla drobivá, ale ne tekutá směs. Vmíchejte i cukr. Ze vzniklé drobenky odeberte část a odložte si ho stranou na konečné posypání ovoce.
Pak přidejte do zbylé směsi prášek do pečiva, mléko, vanilkový extrakt, vajíčko a vymíchejte hladké těsto. 

Koláčovou formu nebo plech vymažte máslem, sádlem nebo jak jste zvyklí a vysypte polohrubou moukou. Nalijte těsto, stěrkou je rovnoměrně rozetřete, posypte borůvkami a navrch odloženou drobenkou. 
Pečte v předem nahřáté troubě na 180°C do zlatova. Jestli je upečno zjistíte vpichem špejlí. 

Ať už jedete na výlet nebo ne, bude-li vás někdy doslova honit čas, tahle jednoduchá a rychlá buchta vás stoprocentně zachrání.


                                                                         

 

Líbil se článek? Sdílejte ho s přáteli
Nepropásněte novinky na mém blogu
Můžete se kdykoli odhlásit.
Vytvořeno na Eshop-rychle.czEshop-rychle.cz