Buchta z Jawy
Ovocné koláče nebo buchty posypané drobenkou mám moc ráda a pokaždé si říkám, že příprava té drobenky tak trochu zdržuje. Bez ní by to ale nebylo ono. Občas chodím pro inspiraci nebo jen tak na čumendu na blog k paní Katce Na vidličku a právě u ní jsem objevila tenhle úžasný recept. Je to nejrychleji namíchané těsto i s drobenkou, co znám, takové 2v1.
Tenhle objev přišel v pravou chvíli. Můj muž doleštil svou Jawu 250 ve chvíli, kdy já vytahovala hotový koláč z trouby. Dobře, dobře, pojedu s tebou a svačinu si berem s sebou.
Borůvkový koláč
.....................
125 g másla
1,5 hrnku polohrubé mouky
1/2 hrnku cukru krystal
1/2 kypřícího prášku do pečiva
1/2 hrnku mléka
1 vejce
1 lžička vanilkového extraktu
Rozpis surovin je poloviční dávka, na kulatou formu o průběru 26cm je to akorát. Poslední dobou jsem si oblíbila pečení ze špaldové mouky, a tak část bílé mouky nahrazuji špaldovou. V tomto případě jsem dala jeden hrnek mouky špaldové celozrnné a půl hrnku mouky polohrubé. Nějak jsem zapomněla na vanilkový extrakt, ale i bez něj byla buchta výborná.
V kastrolu nebo hrnci za stálého míchání rozpusťte máslo a hrnec ze sporáku odstavte. Do rozpuštěného másla postupně přisypávejte mouku a rychle míchejte metličkou, aby vznikla drobivá, ale ne tekutá směs. Vmíchejte i cukr. Ze vzniklé drobenky odeberte část a odložte si ho stranou na konečné posypání ovoce.
Pak přidejte do zbylé směsi prášek do pečiva, mléko, vanilkový extrakt, vajíčko a vymíchejte hladké těsto.
Koláčovou formu nebo plech vymažte máslem, sádlem nebo jak jste zvyklí a vysypte polohrubou moukou. Nalijte těsto, stěrkou je rovnoměrně rozetřete, posypte borůvkami a navrch odloženou drobenkou.
Pečte v předem nahřáté troubě na 180°C do zlatova. Jestli je upečno zjistíte vpichem špejlí.
Ať už jedete na výlet nebo ne, bude-li vás někdy doslova honit čas, tahle jednoduchá a rychlá buchta vás stoprocentně zachrání.