Túdle nudle
Moje maminka i noveská babička mívaly běžně doma zásobu vlastoručně vyrobených nudlí a drobení do polévky. Babičce pomáhal nudle krájet dědeček a drobení strouhali na hrubší straně strouhátka zatímco naše maminka drobení strouhala na té jemnější straně. Obě se však shodovaly na tom, že těsto na nudle musí být vyválené docela na tenko a neměly by v něm být žádné díry.
Babička nám říkávala, že když budeme mít ve vyválené placce díry, tak se nevdáme. Se sestrou jsme se tedy snažily a s lehce (z)dravou soutěživostí se předháněly, která bude mít vyválenou placku úplně stoprocentní, bez děr. Díry nedíry, obě jsme vdané. Možná babička nechtěla mít nudlovou placku celou potrhanou, z té by se totiž dlouhé tenké nudličky špatně krájely.
A když zásoba nudlí došla, nadělaly se jednoduše nové. Kupodivu to vždycky vyšlo na nedělní dopoledne. Že by to byl nějaký rituál? Jak jsem zjistila, nejen u nás doma patřila tato činnost k nedělnímu dopoledni. Můj muž vzpomínal, jak jejich tatínek krájel nudle v neděli dopoledne a přiznal se, že by také moc rád chtěl krájet nudle. Tak jsem mu uhňácala těsto. Akorát jsme se k této milé činnosti dostali už v sobotu odpoledne.
Domácí nudle
..................................................
100g hrubá mouka
1 vajíčko
Na vál nasypejte mouku, část si nechte stranou na vyválení, uprostřed utvořte důlek a rozklepněte do něho vajíčko.
Nožem promíchejte těstíčko a pak ručně propracujte v hustší těsto. Mělo by být měkké, ale pevné a nelepivé.
Na drobení může být těsto tužší, vytvarujte z něj kouli a tu nechte chvíli odpočinout než budete strouhat. Volit můžete jak jemnější stranu strouhátka, tak i hrubší pro větší nudlové drobky.
Na výrobu polévkových nudlí je lepší těsto měkkčí. Lépe se s ním pracuje. Vyválená placka by měla být co nejtenčí, někdo říká že tak, aby se přes ni daly číst noviny.
Placku nechte poté chvíli proschnout na utěrce nebo vále a pak ji překrájejte na dlouhé či krátké proužky široké tak, jak chcete mít konečnou délku nudliček. Proužky naskládejte na sebe a ostrým nožem krájejte tenké nudličky. Spíš než tahem jako pilkou, krájejte rovným svislým řezem jedním tahem zvrchu dolů. Nakrájené nudle pak nechte proschnout na utěrce.
Domácí nudle vařte ve vodě zvlášt, kdybyste je přidali rovnou do polévky, mouka, která zůstala na povrchu, by polévku zakalila a vaří se kratší dobu než ty kupované. Uvařené nudle sceďte a propláchněte v cedníku studenou vodou.
Nudle a drobení pro skladování do zásoby nechte důkladně proschnout volně na vzduchu nebo je nechte v mírně vyhřáté troubě prosušit.
A zůstat nemusíte jen u nudliček a drobení, vyrobte si čtveraté flíčky nebo široké nudle. Zrovna na ty široké nudle občas vzpomínám. Babička je sypala opraženou sladkou strouhankou a polévala rozpuštěným máslem. S tvarohem také nemusí být špatné. Možná, že si tuhle vzpomínku brzy velice ráda a s chutí oživím.