Chleba za tři minuty
Když jsme se s mým mužem seznámili a já u něj zůstala poprvé na víkend, jen tak prohodil, že upeče chleba, ať máme ráno něco ke snídani. Já na prázdno polkla a zmohla jsem se jen na tři slova: co, hm, jo. Hlavou mi začaly lítat myšlenky jedna přes druhou, honily se jak splašený koně a já si říkala, jestli se mi to zdá nebo nezdá, zda sním či bdím. Ovšem, že ten chleba s ním ráno sním.
Z přemýšlení mě vytrhl jeho hlas: "Ten recept mám od kamaráda, říkáme mu chleba za tři minuty. Já ten recept vylepšil a mám chleba za dvě a půl minuty. Dělám ho metodou žavés. To je stoprocentní metoda a platí kdykoliv a kdekoliv, v jakékoliv situaci."
Ten chlap se mi snad zdá.
A pak vzal hrnek, misku, mouku, kmín, sůl, sušené kvasnice a vařečku. Tohle že bude ráno chleba?
A on opravdu ráno byl a jakej.
CHLEBA ZA TŘI MINUTY
.....................................
2 hrnky hladké mouky
1 polévková lžíce soli
kmín (celý nebo drcený)
1 lžička sušených kvasnic
1 hrnek vody
Všechny suroviny smícháme v míse a přikryté utěrkou necháme kynout nejméně 8 hodin. My většinou umícháme těsto večer a ráno pečeme. Přes noc necháme těsto ať si dělá samo, co umí, vůbec k němu nevstáváme.
Troubu nahřejeme na 230°C včetně skleněné mísy, ve které chleba pečeme, víko od mísy nenahříváme. Jakmile je trouba nahřátá následuje rychlý přesun vykynutého těsta do horké nahřáté mísy, přikryjeme víkem a šup do trouby. Pečeme asi 45 minut.
Horký chleba po vytažení z trouby rychle a lehce potřeme studenou vodou, k tomu používáme tzv. peroutku a necháme chleba vychladnout třeba v ošatce.
Možná inovace:
místo celé dávky hladké mouky lze část mouky nahradit moukou žitnou nebo celozrnnou, lze přidat i semínka, ale u nás vede klasika.
Nezapomeňte, že jestli se má chleba podařit, musí být i vhodné počasí. Moje babička vždycky říkala, nezadělávé těsto před bóřkó.
Chleba je výborný třeba s domácí marmeládou nebo medem, ale našim návštěvám většinou chutná jen tak samotný. Přátelé se nás často ptají, jak dlouho takový chleba vydrží. Odpověď je, moc dlouho ne.
Úspěšné pečení vám přeje
Iva Růžičková