Logo
0 ks
za 0 Kč
Nákupní košík je prázdný
Potřebujete poradit? Neváhejte nás kontaktovat.
  1. Úvod
  2. Blog
  3. Pečivo
  4. Dalaplánky

Dalaplánky

Vymyslela jsem si takový projekt, zatím je ve fázi plánování a příprav. A protože se nemají plány, nápady, sny, prostě radši nic prozrazovat dopředu, aby se něco nepokazilo, nemůžu vám v tuto chvíli říct víc než jen to, že si sem, na blog, odložím recept na dalamánky. A proč zrovna dalamánky? Budou se mi totiž do toho projektu hodit. A abych nemusela upečené dalamánky vyhodit, pátrala jsem po rozumném receptu. Chtěla jsem, aby chutnaly aspoň trošku podobně těm, co se prodávají v pekárnách a obchodech.

 

 

Webových stránek a blogů nabízející recepty je jako hub po dešti. Stačí si jen vybrat. Některé se tváří velmi věrohodně, lákají krásnými fotkami jídel, dezertíků, moučníků či pečiva. Ale skutek utek! Recept nejspíš odněkud obšlehli, překopírovali a kouzelným prstokladem ctrl c a ctrl v přeložili z cizího jazyka do naší mateřštiny. Vy se pak při čtení receptu skvěle bavíte a nebo se nestačíte divit a připadáte si jako kočička, když vařila s pejskem dort. Někdy bohužel ani ty fotky neodpovídají skutečnosti. Mnohdy jsou tyto stránky založeny spíš za účelem kvantity než kvality a neustále skákající reklama mezi recepty, není také nic, z čeho bychom skákali radostí. Tak přesně tomu všemu jsem se chtěla vyhnout. Po letmé přehlídce receptů z internetového mola, jsem šla na jistotu do mé knihovny. Úspěch nezajistí nikdo jiný než Iva Trhoňová a její Ruce v mouce.
Recept s prefermentem mně nevadil. Jediným a pro mě vlastně tím nejdůležitějším kritériem bylo, aby se pro výrobu dalamánků nepoužíval kvásek. Ten nemám a odvahu pouštět se s ním do kamarádství jsem také zatím v sobě nenašla. Ale o tom až někdy příště. Preferment je tedy něco jako předkvašené těsto. Část mouky, vody a drobek droždí se rozmíchá a nechá se před samotným zaděláváním těsta kvasit asi 10-12 hodin. Všechny chutě mají tak dostatek času a prostoru se spolu důkladně seznámit, propojit a více se rozvinout. Poté se přidají další suroviny a umíchané těsto si v pokojové teplotě ještě chvíli pokyne. Při správném načasování můžete ráno vytahovat z trouby čerstvé, horké, křupavé a voňavé dalamánky. Ovšem za předpokladu, že jste ranní ptáče! Takový noční ptáci jako jsem já, se křehkého křupnutí bochánků dočkají nejdřív v poledne.

 

Dalamánky
.....................................

na preferment:
1 g čerstvého droždí
180 g vody 

150 g chlebové mouky žitné
30 g hladké mouky

Všechny suroviny promíchejte, mísu zakryjte, aby těsto neosychalo a nechte asi 10-12 hodin kvasit. Já jsem preferment zamíchala rovnou v míse, ve které pak hotové těsto (to po přidání dalších surovin) kynulo.

další suroviny:
200 g vody
2 lžičky soli
lžička cukru
kmín
2 lžičky oleje
270 g hladké mouky
150 g chlebové pšeničné mouky
8-9 g čerstvého droždí

Vykvašený preferment smíchejte s ostatními surovinami, vypracujte těsto a nechte je přikryté v teple vykynout. Vykynuté těsto propracujte, rozdělte na 10 kousků a z každého vytvarujte bochánek. Bochánky pokládejte na plech na pečicí papír a ještě je nechte nakynout. Zvrchu je můžete naříznout.
Troubu nahřejte na 220 °C. Před vložením do trouby dalamánky potřete vodou nebo rozšlehaným vajíčkem, posypte kmínem a hrubou solí. Pečte dokřupava, trvá to asi 20 minut.

 

 

Líbil se článek? Sdílejte ho s přáteli
Štítky
Nepropásněte novinky na mém blogu
Můžete se kdykoli odhlásit.
Vytvořeno na Eshop-rychle.czEshop-rychle.cz