Teď letí kakao
Neplánovaná služební cesta mého muže může nečekaně narušit plány, které si nosím v hlavě. Ale jak se říká, pokud nejde o život..... A mnohdy se pak z takové pracovní cesty vyklube pěkný výlet a po návratu domů jsem spokojená, že jsem na tu cestu nastoupila. Tentokrát jsem měla v plánu připravit čokoládový dort pro naše maminky, moji a manželovu, ke svátku maminek. Zároveň jsem koketovala s myšlenkou, poslat fotku dortu do soutěže, kterou vyhlásila na svém instagramovém profilu "lžičkacukru" spolu s čokoládou Orion. Uzávěrka byla do nedělní půlnoci, teoreticky by mohlo všechno klapnout.
V pátek po obědě jsem posadila korpus s máslovým krémem do lednice, aby se hezky chladil a já se usadila ke svému muži do auta směr Praha. V neděli dopoledne dodělám na dort polevu, dozdobím ho, vyfotím a odpoledne rozneseme maminkám ke kávě. Plán by byl. A ten výlet, ten taky byl! Ale o něm až jindy.
Jako mrňavý neúnavný červotoč se pomalu zavrtávala do mé mysli otázka: "A co když to s tím dortem nevyjde?" Sama sebe jsem pak uklidňovala a přesvědčovala, že jsou důležitější věci v životě než fotka čokoládového dortu.
Hvězdný prach má barvu kakaa. Přivál nečekaně minulou středu ráno a přinesl s sebou moc příjemný pocit, při kterém se vám zatočí hlava, zatají dech a máte chuť štěstím buď vyskočit nebo vykřiknout. V ten krátký okamžik, kdy čtete krátkou leč radostnou zprávu v mobilu, si opravdu připadáte vyjímečně, prostě jako hvězda. Ale jak se říká "Všechna sláva, polní tráva!" zpátky nohama na zem! Neusnout na vavřínech, nenechat na kuchyňské náčiní nasedat prach a nepochytit hvězdné manýry, jenom prací, pílí, s nadšením a pokorou lze stoupat ke hvězdám.
Skromně vám oznamuji, že jsem vyhrála tu instagramovou soutěž, stala jsem se hvězdou Orionu a k tomu navíc majitelkou dvanácti krabiček kakaa Orion. Děkuji pěkně.
Můj muž se nad tou zprávou lehce pousmál, že zrovna já vyhrála, když čokoládové a kakaové dezerty a moučníky nepatří mezi mé oblíbené a pak mě objal. Přesto že se tvářil jakože děsně nezúčastněně. To ale vůbec nevadí, že nejím čokoládové věci. Teď mám dostatečně velkou kakaovou zásobu, abych mohla jeho a další příslušníky naší rodiny a nebo návštěvy zásobovat třeba brownies či jinými kakaovými dobrotami. A takové teplé poctivé kakao ke snídani, to si s chutí dám i já.
Čokoládový dort
...................................
Korpus:
4 vejce
110 g cukru moučka
80 g mletých vlašských ořechů
40 g hladké mouky
malá špetka soli
4 lžíce kakaa
Oddělte žloutky od bílků, žloutky utřete s cukrem do světlé pěny. Z bílků a špetky soli ušlehejte tuhý sníh. Sypké suroviny spolu promíchejte a střídavě s bílkovým sněhem ručně metlou zamíchejte do žloutkové pěny. Dortovou formu vyložte pečícím papírem nebo vymažte máslem a vysypte polohrubou moukou. Umíchané těsto nalijete do formy, uhlaďte povrch a pečte v předem nahřáté troubě na 180 °C.
Krém:
5 lžic mléka
5 lžic kakaa
5 lžic cukru moučka
250 g změklého másla
1 vejce
1 lžíce cukru moučka
V kastrolku smíchejte dohromady mléko, kakao a cukr. Kakao prosejte, případné vzniklé hrudečky kakaa je třeba dobře rozmělnit, v krému by pak dělaly nehezké tmavé tečky a drobky. Za stálého míchání přiveďte směs k varu, 1-2 minuty povařte, odstavte a nechte vychladnout.
Změklé máslo vyšlehejte společně s cukrem a vajíčkem do světlé husté pěny, poté vmíchejte kakaovou hmotu a krém natřeme na vychladlý korpus. Nechte v chladu ztuhnout. Na ztuhlý krém natřete polevu.
Poleva:
3 lžíce uvařené zrnkové kávy
4 lžíce cukru moučka
3 lžíce rozpuštěného másla
kakao
Všechny suroviny na polevu společně smíchejte. Poleva je tekutější, tak nalévejte na dort opatrně po částech, ať vám nesteče celá hned dolů.
Dort můžete dozdobit strouhaným nugátem, strouhanou čokoládou, zrnky kávy, šlehačkou samotnou nebo s kapkami vaječného koňaku, jedlými květy, prostě různě, jak máte rádi, dle vašich zvyklostí, chutí, fantazie či výtvarné zručnosti.