Logo
0 ks
za 0 Kč
Nákupní košík je prázdný
Potřebujete poradit? Neváhejte nás kontaktovat.
  1. Úvod
  2. Blog
  3. Sladké pečení
  4. Marš melouni na dort!

Marš melouni na dort!

Uplést si na sebe bič je snažší než upléct pavučinu na dort. Možná by se taky dal použít výraz čokoládová sebevražda. Život opravdu začíná po čtyřicítce, teprve teď je to ta pravá jízda, kdy v sobě objevujete neobjevené, odkrýváte ukryté a pouštíte se do věcí, do kterých byste se dřív nepouštěli. A když vás nejstarší dcerka požádá o dort na školní halloweenský den s jasnou představou, jak by měl vypadat, ačkoliv to bude váš první dort ve vašem dosavadním životě nejen upečený ale i nazdobený, kývnete a není cesty zpět. Výčitky a nadávky si nechte v tuto chvíli už jen pro sebe.

"Mami, to zvládneš, tu pavučinu udělám já, já vím jak se to dělá, jen prosím kup bílé maršmelouny." Hmm, takže expertka na výrobu pavučin, praxi má z výroby slizu všeho druhu, ale přátelství s panem Pythagorem jí moc nevoní.
"Ten dort bych prosím chtěla celej čokoládovej a uvnitř krém, hodně červenej krém."
Ticho. Pár vteřin na sebe mlčky koukáme. Můj výraz asi mluví za vše.
"Hm, tak míň červenej, třeba jen trochu oranžovej, když se to rozkrojí, aby to v tom čokoládovým těstě zazářilo. A nahoru na tu pavučinu posadíme pavouka. Jo?"
Zamrká na mě očima jako že ano? Souhlas? Našpulí pusinku a kdyby byla pes, určitě by zavrtěla ocáskem na důkaz spokojenosti.
"A s tím těstem ti pomůžu, namíchám je, ty už to jen upečeš."
Ha, takže nápady má, organizačně to zvládá, snad se najde střední škola, kde ji neutrápí matematikou a já se jdu poradit s kamarádkou, kolik kakaa a mouky mám dát do piškotového těsta.

Piškotový čokoládový dort
.................................

Zvolily jsme úplně nejobyčejnější, nejjednodušší piškotové těsto:
na 1 vajíčko 40 g moučkového cukru a 40 g polohrubé mouky
Kolik se dá kakaa o to míň mouky, výchozí gramáž tj. 40g na jedno vajíčko by měla zůstat zachovaná.
A matematická úloha je na světě: Kolik bude potřeba surovin do klasické kulaté formy (průměr cca 25cm), když použijeme osm vajíček? 


8 vajec
320 g cukru 
280 g polohrubé mouky
40 g kakaa

Vejce a cukr vyšlehejte do husté pěny, opatrně přimíchávejte mouku smíchanou s kakaem. Dortovou formu vymažte sádlem a vysypte moukou. Našlehané těsto přelejte do formy a šup do předehřáté trouby. Pekla jsem na 180°C, vpichem špejlí zjistíte, zda je upečeno.

Máslový krém:
máslo
cukr moučka
vanilkový puding uvařený, vychlazený
rum přiměřeně na zavonění, ochucení

Máslový krém jsem udělala podle mojí maminky, ne nadarmo jsem jí koukala v dětství pod ruky, když pekla pro nás narozeninové dorty. Změklé máslo se vyšlehá s moučkovým cukrem, postupně se zašlehává uvařený vychlazený puding a na ovonění trochu kápnout rumu. V našem případě jsem puding obarvila potravinářskou barvou na oranžovo, jistě by šel oranžový odstín  získat i přírodní cestou. Aby nebyl dort suchý, pod máslový krém i pod čokoládovou polevu jsem natřela tenkou vrstvu meruňkové marmelády. 

Čokoládová poleva:
150 ml smetany 
180 g hořké čokolády

Smetanu zahřejte, vsypte do ní čokoládu nalámanou na kousky a vymíchejte do hladké emulze. Za občasného míchání nechte polevu vychladnout a mírně zhoustnout. Dort rovnoměrně celý potřete polevou. V receptu psali dort polejte, prý se krásně poleva rozleje po celém dortu a steče i na boky, ale moje poleva rozhodně nebyla v rozpoložení rozlévat se po dortu :-) a že nevlastním žádné cukrářské vychytávky a nářadíčko, musela jsem si vystačil s nožem a stěrkou a čokoládu jsem měla málem i za ušima.

Pavučina:
bílé bonbonky maršmelouny rozpustíte v misce v mikrovlnce, trvá to asi 20-30 vteřin. Vznikne lepkavá tekutá a velmi horká hmota, nechte ji chvilku zchladnou, zda je hmota akorát vyzkoušejte namočením ukazováčku a palce do hmoty, přilepte prsty k sobě a zkuste prsty od sebe oddělit. Pokud se začnou tvořit vlákna, je hmota připravená. Namočte ukazováčky a palce obou rukou do hmoty, přiložte je k sobě a roztahujte, vzniklou pavučinu naneste všemi směry na dort. Pokud by hmota příliš tuhla, opět ji na chvilku rozehřejte.

Víte, že pavoučí vlákno je lepkavé, má vynikající pevnost a pružnost a lze je roztáhnout až na dvojnásobek délky, aniž by se přetrhlo? Tahle naše maršmelouní pavučina má skoro podobné vlastnosti a navíc ji můžete klidně sníst. 

Tak nenechte se lapit do sítí a ani sítě nespřádejte, pokud to nebudou tyhle sladké lepkavé maršmelounové. 

                                                             

Líbil se článek? Sdílejte ho s přáteli
Nepropásněte novinky na mém blogu
Můžete se kdykoli odhlásit.
Vytvořeno na Eshop-rychle.czEshop-rychle.cz