Čokoládové po deváté
Děti mají prázdniny a i my, rodičové, jedeme v takovém letním prázdninovém provozu. Určitě mi maminky dají za pravdu, že nechystat dva měsíce svačiny do školy, je osvobozující pocit. Dva měsíce, kdy nemusíte přemýšlet, co připravit a hlavně logisticky zajistit, aby v lednici a spižírně bylo stále vše po ruce. A pro mě je ještě na těch prázdninách úžasné to, že nemusím vstávat v šest ráno, abych dětem nachystala snídani a vypravila je na autobus do školy.
A když si teď o těch prázdninách trošku pospím a nestihnu v našem javůrském obchůdku koupit čerstvé rohlíky nebo chleba, mám pořád stále spoustu času upéct ke snídani třeba čokoládové muffiny. Naše děti totiž prázdninový režim dodržují na sto procent a před devátou rozhodně nevstávají.
Čokoládové muffiny
.....................
200 g hladké mouky
50 g polohrubé mouky
110 g cukru krupice
2 vrchovaté lžíce kakaa
2 lžičky prášku do pečiva
2 tabulky čokolády
špetka soli
2 vejce
150 ml mléka
50 ml uvařené kávy
85 g rozpuštěného másla
lžička vanilkového extraktu
Mléko můžete nahradit zakysanou smetanou nebo jogurtem (250ml) a pak k suchým ingrediencím přidejte 1 lžičku jedlé sody.
Čokoládu používám hořkou nebo čokoládu na vaření, lepší varianta je čokoláda s obsahem kakaa nejméně 70 % a můj muž naznal, že by takto šly zpracovat mikulášské nebo Velikonoční figurky. Vyzkoušet můžete i kombinaci bílé a hořké čokolády.
Máslo rozpusťte a kávu uvařte nejdříve ať obojí trochu vychladne. A proč dávat kávu? Zvýrazní chuť čokolády, díky kakau v muffinech nebude vůbec cítit, zato čokolády si užijete o to víc.
Připravte si sypké ingredience v jedné misce, čokoládu nalámejte na malé kousky a vše promíchejte. V druhé misce prošlehejte metličkou vejce s ostatními tekutými surovinami a pomalu k nim zamíchejte ty sypké až vznikne hladké kompaktní těsto.
Plech na muffiny vymažte sádlem nebo jak jste zvyklí a vysypte moukou, lze použít i silikonové formičky nebo papírové košíčky a formu nevymazávat. Mně ale přijde, že pak zbytečně moc těsta na těch papírových košíčcích ulpívá.
Formičky naplňte těstem skoro do plna a pečte v předehřáté troubě na 180 °C asi 25 minut. Já vždycky zkouším špejlí, jak na tom jsou.
Upečené muffiny nechte ještě chvíli volně vychladnout a pak se do nich můžete s chutí pustit, nejlepší jsou totiž čerstvé.
Krásné čokoládou provoněné ráno!
Iva Růžičková