Logo
0 ks
za 0 Kč
Nákupní košík je prázdný
Potřebujete poradit? Neváhejte nás kontaktovat.
  1. Úvod
  2. Blog
  3. Sladké pečení
  4. Tři mističky ke štěstí

Tři mističky ke štěstí

Náš život plyne tak nějak po spirále kolem a dokola, historie se prý opakuje, moje maminka měla dva bratrance v Praze a já mám dva bratrance .... v Praze. A protože jsem asi po mamince zdělila potřebu stále stmelovat naši rodinu, vydali jsme se k jednomu bratranci na návštěvu, aby se naše tehdy ještě malé děti vzájemně poznaly. Během oběda vzala Jana, bratrancova manželka, tři mističky, vytáhla šlehač, v jedné misce umíchala žloutky, v druhé našlehala z bílků sníh, ve třetí rozpustila čokoládu a pak to vše smíchala dohromady. Než jsme dojedli oběd, uklidili ze stolu, umyli dětem zapatlané ručičky a pusinky, než se uvařila káva v moka konvičce, Jana nám začala servírovat malé pohárky s jakousi vychlazenou čokoládovou hmotou. Do této chvíle jsem jako zapřísáhlý odpůrce čehokoliv čokoládového, záskusky, dezerty, cukrovím počínaje a čokoládovou zmrzlinou konče, neměla ani tušení, že může existovat něco tak lahodného, tak luxusního a přitom čokoládového. Přiznám se, že v první minutě, kdy přede mnou přistál čokoládový pohárek, mi hlavou proletělo, u cizích jez, co ti dají, doma, co máš.

Nadýchaná jemná čokoládová pěna se mi sama rozpouštěla na jazyku a já málem omdlévala blahem. Samozřejmě, že jsem na Janě ihned vymámila recept, přesný postup, seznam surovin a v hlavě spřádala plány, jak touto nejčokoládovější pěnou, co teď znám, ohromím návštěvu, která k nám, po našem pražském výletu, zavítá jako první.

 

Francouzská čokoládová pěna
..........................
4 čerstvá vejce
plátek másla
180 g hořké čokolády
(aspoň se 70% kakaa)
4 polévkové lžíce cukru
(klidně méně, nechcete-li pěnu příliš sladkou)

Čokoládu rozlámejte do misky, tu postavte na hrnec s bublající vodou a nechte nad párou rozpustit. Přidejte plátek másla a zamíchejte ať se také rozpustí.
Neděláte-li dezert pro děti, můžete k rozpuštěné čokoládě přidat 2 lžíce rumu, likéru nebo jiného oblíbeného alkoholu.

Vejce rozklepněte a oddělte do misek žloutky a bílky. Ke žloutkům přidejte cukr, vyšlehejte do pěny a vmíchejte do ní rozpuštěnou čokoládu. Bílky malinko osolte a ušlehejte z nich tuhý sníh, ručně metličkou jemně vmíchejte do žloutkovočokoládové směsi.

Hotovou pěnu rozdělte do mističek nebo skleněných pohárků a dejte na 3 - 4 hodiny do ledničky, aby pěna dokonale ztuhla.

Zdobit můžete samotnými hoblinkami čokolády, přidáte-li do pěny pomerančový likér, celkový efekt doladí kandovaná pomerančová kůra. Čokoládová pěna si velmi dobře rozumí s jahodami i malinami a v podstatě si sami můžete tvořit své vlastní variace dle vaší chuti.


Hotovo máte za chvilku a pak už můžete jen omdlévat blahem!

                                                                           

Líbil se článek? Sdílejte ho s přáteli
Nepropásněte novinky na mém blogu
Můžete se kdykoli odhlásit.
Vytvořeno na Eshop-rychle.czEshop-rychle.cz