Tři mističky ke štěstí
Náš život plyne tak nějak po spirále kolem a dokola, historie se prý opakuje, moje maminka měla dva bratrance v Praze a já mám dva bratrance .... v Praze. A protože jsem asi po mamince zdělila potřebu stále stmelovat naši rodinu, vydali jsme se k jednomu bratranci na návštěvu, aby se naše tehdy ještě malé děti vzájemně poznaly. Během oběda vzala Jana, bratrancova manželka, tři mističky, vytáhla šlehač, v jedné misce umíchala žloutky, v druhé našlehala z bílků sníh, ve třetí rozpustila čokoládu a pak to vše smíchala dohromady. Než jsme dojedli oběd, uklidili ze stolu, umyli dětem zapatlané ručičky a pusinky, než se uvařila káva v moka konvičce, Jana nám začala servírovat malé pohárky s jakousi vychlazenou čokoládovou hmotou. Do této chvíle jsem jako zapřísáhlý odpůrce čehokoliv čokoládového, záskusky, dezerty, cukrovím počínaje a čokoládovou zmrzlinou konče, neměla ani tušení, že může existovat něco tak lahodného, tak luxusního a přitom čokoládového. Přiznám se, že v první minutě, kdy přede mnou přistál čokoládový pohárek, mi hlavou proletělo, u cizích jez, co ti dají, doma, co máš.
Nadýchaná jemná čokoládová pěna se mi sama rozpouštěla na jazyku a já málem omdlévala blahem. Samozřejmě, že jsem na Janě ihned vymámila recept, přesný postup, seznam surovin a v hlavě spřádala plány, jak touto nejčokoládovější pěnou, co teď znám, ohromím návštěvu, která k nám, po našem pražském výletu, zavítá jako první.
Francouzská čokoládová pěna
..........................
4 čerstvá vejce
plátek másla
180 g hořké čokolády
(aspoň se 70% kakaa)
4 polévkové lžíce cukru
(klidně méně, nechcete-li pěnu příliš sladkou)
Čokoládu rozlámejte do misky, tu postavte na hrnec s bublající vodou a nechte nad párou rozpustit. Přidejte plátek másla a zamíchejte ať se také rozpustí.
Neděláte-li dezert pro děti, můžete k rozpuštěné čokoládě přidat 2 lžíce rumu, likéru nebo jiného oblíbeného alkoholu.
Vejce rozklepněte a oddělte do misek žloutky a bílky. Ke žloutkům přidejte cukr, vyšlehejte do pěny a vmíchejte do ní rozpuštěnou čokoládu. Bílky malinko osolte a ušlehejte z nich tuhý sníh, ručně metličkou jemně vmíchejte do žloutkovočokoládové směsi.
Hotovou pěnu rozdělte do mističek nebo skleněných pohárků a dejte na 3 - 4 hodiny do ledničky, aby pěna dokonale ztuhla.
Zdobit můžete samotnými hoblinkami čokolády, přidáte-li do pěny pomerančový likér, celkový efekt doladí kandovaná pomerančová kůra. Čokoládová pěna si velmi dobře rozumí s jahodami i malinami a v podstatě si sami můžete tvořit své vlastní variace dle vaší chuti.
Hotovo máte za chvilku a pak už můžete jen omdlévat blahem!