Dostaneš pěknou čočku!
Každý si ze své rodiny neseme zvyky, návyky i zlozvyky a ty se pak snažíme v dobré víře a míře aplikovat ve své zcela nově vytvořené rodině. Jenže ten stejný počin má chuť provádět i náš protějšek, který si rovněž přinesl svoje zvyky, návyky a zlozvyky. A to pak jeden, většinou ten povahy klidnější, mírumilovnější a víc tolerantnější, dostane třeba pěknou čočku.
Nejelegantnější a nejdiplomatičtější cesta, jak z toho ven, je najít v těchto situacích kompromis. Jednoduše spojit a propojit zvyky obou rodin. Vytvoříme si tak svoje vlastní, fungl nové a ty budou mít pak přirozeně svoje pokračování, díky našim dětem. Některé zvyky se mohou nenásilně samovolně uchytit v nezměněné podobě nebo jim jen lehce dodáme nový styl a šmrnc. Jedním takovým zvykem může být klidně obyčejná čočková polévka. V obou našich rodinách, v mojí a mého muže, se vařila na Štedrý den nebo na Nový rok, a tak nebylo nijak těžké v této tradici pokračovat.
Moje prababička vařívala na Štědrý den čočkovou polévku k obědu. I přesto že se v tento den držel půst, byla tahle polévka v poledne povolená. Snad, aby čekatelé, než spatří zlaté prasátko, netrpěli do večeře tolik hladem, přidávala do ní domácí nudle. Naštěstí tenhle nudlový přídavek naše maminka vynechávala. Slavnostní novoroční oběd se bez čočkové polévky u nás doma nikdy neobešel.
Čočkovou polévku se smetanou a pikantní klobásou jsem poprvé ochutnala u babičky mého muže. Tuhle verzi jsem neznala a přiznám se, jsem byla mírně zaskočena. Ne, že by mně nechutnala, ale byla přinejmenším zvláštní. Naštěstí můj muž nevyžadoval, abych ji vařila.
Letošní rok, dovolím si ho nazvat bláznivým a ve všech směrech jiným a neobvyklým, připomínal v některých měsících školní jídelnu. Ba co spíš, přímo její roli suploval. Když už vysypete všechny esa z rukávu a vystřílíte svůj veškerý polévkový arzenál a čočkovou po iksté na stejný způsob už nechcete, napadne vás rodinu překvapit něčím novým, neotřelým. A to i za cenu, že u dětí nezískáte zlatou, ale vysloužíte si otřepané: "Proč zase zkoušíš něco nového, když nám chutná to, co vaříš?!" Přesto jsem to riskla. Snad nedostanu tentokrát čočku já.
A proč se na Štědrý den nebo na Nový rok jí čočka? Protože kulaté placaté čočky připomínají mince a mají nám zajistit dostatek pěnez pro příští rok. Tak nám přeji ať jsme všichni bohatí! A nejen po finanční stránce.

Novoroční čočková polévka
..................................................
3 stroužky česneku
1 cibule
2 bobkové listy
2 lžíce hladké mouky
400 g velkozrnné čočky
3 kuličky nového koření
5 kuliček celého černého pepře
250 ml sladké smetany 31%
200 g pikantní maďarská klobása
vývar z uzeného masa
sůl, cukr, ocet dle chuti
Čočku přeberte, zbavte nečistot a propláchněte ji vodou. V hrnci na sádle nechte zesklovatět nadrobno nakrájenou cibuli, přidejte prolisovaný česnek, krátce zarestujte, aby se rozvoněl, zasypte hladkou moukou, zamíchejte jíšku a vše zalijte vývarem z uzeného masa, přidejte čočku a koření. Sůl dejte podle potřeby a slanosti uzeného vývaru. Polévku vařte do změknutí čočky, dle potřeby přilévejte vývar popř vodu. Před koncem vaření přidejte klobásu pokrájenou na kolečka a chvíli povařte. Kolečka klobásy můžete před přidáním do polévky opéct. Chcete-li mít polévku hustší, přidejte do ní na malé kousky pokrájené vařené uzené maso. Na závěr přilijte do polévky smetanu. Dle potřeby dochuťte solí, cukrem a máte-li rádi kyselejší polévku, přidejte ocet.



Štítky