Karamelové burizony
Karamelové burizonové kuličky jsou letošním nováčkem na našem vánočním stole. Děti si vzpomněly, že je u někoho kdysi jedly a jestli bych jim je neudělala. Proč ne. Po jejich výrobě jsem ovšem konstatovala, že tohle je to nejupatlanější, nejulepenější a nejsladší cukroví, co znám.
Ale měly namále tyhle kuličky! Sehnat burizony v posledních čtrnácti dnech byl docela nadlidský úkol. Vypadalo to, že se snad všechny hospodyňky, cukrářky i cukráři pustili do výroby burizonového cukroví.
Burizony v karamelu
.........................................
300 g cukru krystalu
1 kondenzované mléko
250 g másla
1 sáček burizonů (160 g)
V hlubší pánvi rozpusťte cukr na karamel, velmi opatrně po částech střídavě přidávejte máslo a kondenzované mléko, vždy dobře promíchejte než přidáte další část. Máslo i mléko by měli mít pokojovou teplotu. Dávejte pozor, karamel je velmi horký a po prudkém přidání másla nebo mléka začne prskat. Horkou směs odstavte z plotny a vmíchejte do ní burizony. V receptu se psalo dva až tři sáčky, ale žádná gramáž uvedena nebyla. Měla jsem 160 g pytlík a ani celý jsem ho nepoužila, přišlo mi těch burizonů už nějak moc.
Směs nechte chvíli vychladnout a tvarujte kuličky, lépe to půjde, když si ruce a prsty obalíte v moučkovém cukru. Nechce-li se vám motat s kuličkami, můžete do košíčků lžičkou dávat hrudky a nebo z hmoty vytvarovat váleček a ten pak po zatuhnutí nakrájet na tenké plátky. Takhle jsem to udělala se zbytkem hmoty a přimíchala do ní nasekané arašídy. Nakonec měly tyhle plátky větší úspěch než kuličky.