Logo
0 ks
za 0 Kč
Nákupní košík je prázdný
Potřebujete poradit? Neváhejte nás kontaktovat.
  1. Úvod
  2. Blog
  3. Polívkárna
  4. Brokovnicová

Brokovnicová

Máte rádi krémové polévky? S rohlíčkem opečeným do křupava? Zkuste tuhle na přípravu jednoduchou a rychlou polévku. Jistě uhádnete, čí to byl nápad pojmenovat ji brokovnicová. 
Říkala jsem si, že nebudu o svém muži stále psát, ale ono to prostě nejde. Život s ním je tak pestrý, barevný a veselý, nabitý zážitky, že se nejde o ně nepodělit. Jak jsem psala už dřív, velice ho baví hrát si se slovy, slovíčky, tvořit přesmyčky, dvojsmyslná slova i věty. Dobrovský a Jungmann by z něj měli radost. Dokáže to i v cizích jazycích, dokonce i v těch, které on sám vůbec neovládá. Speciálně v němčině neustále zaměňuje "ei" s "ie", a přesto se vždycky domluví. Nejoblíběnější je u něho slogan z radiožurnálu: "Zavolejte i vy!". To se pak několikrát za sebou ozývá: Ivi! Ivi! Ivi! Na to lze reagovat pouze úsměvem.
A tak prostě nějak tahle jednoduše u oběda vznikla brokovnicová místo brokolicové.

Dvakrát mně můj muž brokolicovou polévku odmítl s tím, že je pro něj moc zdravá, že ji velice rád přenechá dětem. Tak jsem si řekla, že mu ji tentokrát vylepším opečenou slaninkou.
Otevřu ledničku, jdu najisto pro slaninu, sáhnu tam, kde včera ležela a nic.
"Včera tady byla slanina, nevíš o ní něco?" 
"Hm, snědl jsem ji."
"Aha, chtěla jsem ti ji opíct do polívky." 
"A jakou dnes máme?"
"Brokolicovou."
"Brokovnicovou? No tu si dám i bez té slaniny, tu mám přece rád, chutná jako hrášková."
No nezasloužil by pár broků do kožichu? :-) 


Brokolicový krém
...........................................................................
brokolice (čerstvá nebo mražená)
cibule
máslo
hladká mouka
smetana na šlehání
muškátový oříšek
sůl, pepř

Varianta z čerstvé brokolice:
Brokolici rozdělte na růžičky, část košťálu oloupejte, očistěte a nakrájejte na kostky.
Cibuli oloupejte, nemusíte se trápit s krájením na drobné kostičky, nakonec se bude polévka stejně mixovat.
V hrnci na másle nechte cibuli zesklovatět, zasypte lehce moukou, krátce zarestujte na světlou jíšku, zalijte vodou, mlékem nebo vývarem, vložte kousky košťálu, osolte a povařte do změknutí. 
Jak budou kousky košťálu měkké, přidejte růžičky brokolice a již jenom krátce povařte. Poté rozmixujte na jemný krém, přimíchejte smetanu. Dochuťte solí, pepřem a strouhaným muškátovým oříškem.
Polévka z mražené brokolice se vaří stejně, jenom chybí ta část, kdy se povaří koš'tál z brokolice čerstvé. 
Chcete-li vařit zcela bez mouky, můžete místo ní přidat do polévky 1-2 brambory nakrájených na kostky, po rozmixování polévku také krásně zahustí.

K hotové polévce podávejte kostičky rohlíku opečené na másle nebo opečenou slaninu. Než rozmixujete všechny povařené růžičky brokolice, můžete si jich pár vylovit a odložit na konečné dozdobení polévky.

Na polivko brokovnicovó, jedině se lžicó.                                                                          
                                                     Iva Růžičková

Líbil se článek? Sdílejte ho s přáteli
Štítky
Nepropásněte novinky na mém blogu
Můžete se kdykoli odhlásit.
Vytvořeno na Eshop-rychle.czEshop-rychle.cz