Logo
0 ks
za 0 Kč
Nákupní košík je prázdný
Potřebujete poradit? Neváhejte nás kontaktovat.
  1. Úvod
  2. Blog
  3. Sladký špajz
  4. Jak jsem trhala nahoře bez

Jak jsem trhala nahoře bez

Kvetoucí pivoňky, šípkové růže a černý bez, to je začátek června, pro mě nejkrásnější období v roce. Zatímco pivoňky na zahradě nemám, bezu je kolem naší zahrady dostatek. Jen co se objeví první květy, už mě to láká. Už vidím, jak společně se sirupem uzavírám do lahví tu nezaměnitelnou vůni bezu, první červnové sluneční paprsky, vůni posečené trávy, voňavá svěží rána. Nedočkavá a zvědavá jsem se vypravila na obhlídku. S Matyáškem v kočárku, v domnění, že v drncavém terénu brzy usne, že spojím příjemné s užitečným, jsem jela loukou, lesem, přes meze a vysokou trávu, abych nakonec zjistila, že si na bez musím ještě pár dní počkat. Matyášek po skoro hodinové rally v kočárku stejně neusnul. Zabrala až naše osvědčená trasa směr Šmelcovna, první zatáčka v lese a zpět, aby se pak za tři čtvrtě hodinky probudil vyspinkaný jak Růženka šípková. Doma jsem si chtěla postěžovat manželovi, jak jezdím po loukách, aby mrňousek usnul, jak je to někdy náročné, jak jsem byla nahoře na kopci podívat se na bez a on zvedl oči od počítače až ve chvíli, kdy uslyšel slovo nahoře a bez a pak pronesl: "To by byl skvělý nadpis pro tvůj článek na blogu."

Recept na sirup z květů černého bezu
......................................

30 květů černého bezu
2 l převařené vody
2 kg cukr krystal
2 citrony
50g kyseliny citronové

Květy na sirup trhejte nejlépe za slunečného počasí, kdy jsou plné pylu, rozhodně nechoďte na bez po dešti. Než se vypravím na květy, převařím si doma vodu, třeba v rychlovarné konvici, aby zatím vychladla. 

Natrhané květy doma pak lehounce otřepejte, aby se z nich dostaly nečistoty, ale abyste zároveň nepřišli o cenný pyl. Naskládejte květy do vhodné nádoby třeba do hrnce, můžete použít i pětilitrovou sklenici. Zalijte květy převařenou vychladlou vodou, přidejte na kolečka nakrájené omyté citrony, kyselinu citronovou a nechte v chladu odležet do druhého dne. Nálev přecedťe přes plátýnko do čistého hrnce a do zcezené šťávy postupně zamíchávejte cukr. Ke konci je již roztok hodně nasycený, jde hůř míchat, ale nevzdávejte to, cukr se nakonec rozpustí. 
Hotový sirup nalejte do čistých vypařených sklenic. Než lahve uzavřu, naliji na sirup lžičku rumu. Takto vydrží sirup v lednici i rok, jenže my ho vždycky vypijeme dřív.

Výborná je kombinace bezového sirupu s plátky citronu, čerstvou mátou, ledem a samozřejmě nahoře bez.

Příjemné bezové osvěžení v horkých dnech vám přeje 
                                                    Iva Růžičková   

Líbil se článek? Sdílejte ho s přáteli
Nepropásněte novinky na mém blogu
Můžete se kdykoli odhlásit.
Vytvořeno na Eshop-rychle.czEshop-rychle.cz