Logo
0 ks
za 0 Kč
Nákupní košík je prázdný
Potřebujete poradit? Neváhejte nás kontaktovat.
  1. Úvod
  2. Blog
  3. Sladké pečení
  4. Čízkejk apgrejt

Čízkejk apgrejt

Poté, co jsem upekla svůj historicky první cheesecake, jsem pak upekla ještě jeden ke dni dětí a ozdobila ho čerstvýma jahodama. Tím jsem si ověřila a doladila všechny načtené tipy, triky, postupy a mýty o pečení cheesecaků a zároveň si potvrdila svoje vlastní zkušenosti z předešlých dvou pokusů a došla k závěru, že na tom vlastně nic tak složitého není. K novým nevyzkoušeným receptům přistupuji pokaždé s pokorou a velkou dávkou opatrnosti, abych něco nezkazila. Jsem lehce nervózní a při čekání na výsledek napjatě s drobným chvěním v břiše nakukuji okénkem do trouby. O to víc jsem pak štastná, když se dílko povede.
A jak se říká "Do třetice všeho dobrého", počínala jsem si tentokrát jako zkušená cukrářka a dovolila si také trochu zaexperimentovat. Nakopnutá bezovým želé, které mě ve výsledku velice mile překvapilo svou lahodností, jemností a vůní, jsem chtěla s touto chutí a vůní pracovat více a zajít ještě dále. Všudypřítomné kvetoucí bezové keře se k tomu jen nabízely. Stačilo utrhnout pár kvítků a naložit je do smetany.


O barevný kontrast mezi vrstvami se postaral nepovedený korpus na ořechovo čokoládový dort. Občas takhle nepovedené kousky schovám do mrazáku. Je mi líto je vyhodit a říkám si, že jednou se budou hodit. V tomto případě, ale měly zůstat ještě schované a čekat na vhodnější okamžik. Pro podkladní vrstvu by se hodil spíš nenasákavý materiál, který vlhost z krémové části podrží, než nasaje. Vznikl tak dokonale měkký, mokrý, na jazyku se rozplývající zákusek, který by asi nejvíc ocenili majitelé klapaček.

Bezový cheesecake 
......................................
150 g máslových sušenek
60 g másla

10 květů černého bezu
200 ml smetany ke šlehání
500 g tučného tvarohu
100 g krémového sýru
100 g moučkového cukru
3 vejce
1 žloutek
sirup z květů černého bezu
limetka

Den předem připravte ochucenou smetanu. Květy opatrně vytřepejte, ať je zbavíte nečistot a případných broučků, pyl zbytečně neotřepávejte. Do misky otrhejte jen horní kvítka bez tuhých stopek, zalijte smetanou, misku zakryjte potravinářskou foliíí a uložte přes noc do lednice. Druhý den sceďte, květy do smetany vyždímejte a protože svůj účel již splnily, můžete je vyhodit na kompost či do bioodpadu.

Dno dortové formy vyložte pečicím papírem, boky formy vymažte máslem. 
Na korpus rozdrťte sušenky, dobře to jde v uzavřené nádobce v mixéru nebo dejte sušenky do igelitového sáčku a několikrát je přejeďte válečkem. Rozdrcené sušenky smíchejte s rozpuštěným máslem a tuto směs rovnoměrně napěchujte na dno formy, velice dobře to jde vypouklou stranou lžíce. Takto připravený korpus dejte na čtvrt hodinky chladit do lednice.

Do mísy přesyjte cukr ať v něm nejsou hrudky a promíchejte ručně metlou s vejci a žloutkem, postupně přidávejte tvaroh, krémový sýr, ochucenou smetanu, bezový sirup, limetkovou šťávu. Se šťávou z limetky opatrně, bezový sirup většinou již obsahuje citrony, tak ať nemáte pak cheesecake zbytečně moc citrusový. Bezová vůně  by zbytečně zanikla. Namíchaný krém nechte chvíli odpočívat, aby z něj vyšly na povrch nežádoucí bublinky. Párkrát s mísou bouchněte o stůl či pracovní desku, aby bublinky popraskaly. Je-li krém hodně našlehaný, plný bublinek, cheesecake se v troubě nafoukne, a to my nechceme. Chceme krásně rovný nepopraskaný nenafouklý povrch. 
Troubu předehřejte na 160 °C. Cheesecake se peče ve vodní lázni, a proto pro jistotu obalte dortovou formu zespodu alobalem, tak do poloviny její výšky.

Připravený krém nalijte do formy, opět formou bouchněte, vyjdou bublinky, které se stihly ještě utvořit a zároveň se vyrovná povrch cheesecaku a můžete vložit do trouby. Tesně pod mřížku dejte plech, výšku zvolte tak, aby se pod mřížku krásně vlezl, do plechu nalijte horkou vodu nebo přímo vařící z rychlovarné konvice, v troubě se utvoří pára, rychle na mřížku postavte formu s cheesecakem a zavřete.

Cheesecake pečte asi 35-40 minut. Prvních 30 minut troubu vůbec neotvírejte. Poklepáním lžící na bok formy zjistíte konzistenci cheesecaku, pečení končí ve chvíli, kdy se krém třepe jako želé. Dokud se vám nebude zdát, že má tuto konzistenci, kontrolujte cheesecake raději každých pět minut. Povrch cheesecaku by neměl zhnědnout. Upečený cheesecake nevyndávejte ven hned, nechte ho v pootevřené troubě chladnout. Vychladlý cheesecake pak ještě uložte na pár hodin, ideálně přes noc, do lednice.



A že jsou rozkvetlé keře černého bezu zdrojem mnoha kulinárních potěšení, o tom není vůbec žádných pochyb.


Spojení limetky s bezovým květem dělá z cheesecaku ideální osvěžující zákusek pro nadcházející letní dny i podvečery. Zavřete oči, sněte a nechte se hýčkat jeho hedvábně jemnou chutí.

                                               

Líbil se článek? Sdílejte ho s přáteli
Nepropásněte novinky na mém blogu
Můžete se kdykoli odhlásit.
Vytvořeno na Eshop-rychle.czEshop-rychle.cz